Саопштење о инфекцији на Ургентном центру

На хирургији Ургентног центра од 7. до 11. јуна шест болесника, од 103 оперисаних, имало је инфекције, а двоје пацијената је умрло. Од понедељка нема нових случајева инфекције. Епидемиолошке анализе су у току, а резултати се очекују у понедељак, када ће се више знати о узроцима инфекција.

Шест пацијената имало је инфекције у виду повишене телесне температуре, пад у броју леукоцита и тромбоцита у крви и запаљенске промене на кожи и поткожном ткиву. Двоје пацијената од тих шест је умрло, али су они имали и озбиљне болести - дуготрајну шећерну болест и метаболичке поремећаје, као и озбиљне срчане проблеме.

О појави инфекције су одмах обавештени Служба за болничку епидемиологију КСЦ-а као и Градски завод за јавно здравље и предузете су све мере превенције и контроле ширења инфекције.

На хирургији Ургентног центра операције су обустављене, али пацијенти не трпе јер се оперативни програм одвија у градским Клиничко-болничким центрима и на Првој хируршкој клиници КЦС-а.

Према речима директора Ургентног центра доц. др Милике Ашанина у свету се у око 10 одсто случајева јављају болницке инфекције а и у Србији је тај проценат приближно исти. "САД имају два милиона таквих пацијената годишње, а од болничких инфекција умре 100.000 њих, док су трошкови за лечење тих пацијената 4,5 и 10 милијарди долара. Кад је реч о Србији, подаци за ВМА у Ургентни говоре да је то тај просек 10 и 15 одсто болничких инфекција", рекао је Ашанин.

Медиа центар КЦС