Донација компаније ТЕВА Клиници за неурологију КЦС

Компанија ТЕВА је одлучила да поклони Клиници за неурологију КЦС, за потребе генетске лабораторије апарат Е БОX ВX5.

Овај апарат је неопходан за свакодневни рад генетске дијагностичке лабораторије. Он се користи за визуелизацију сигнала на агарозним геловима, за квантификацију сигнала, и за трајну фотодокументацију
анализираног материјала.

Наиме, када се обави генетска анализа и када се очита и изда резултат, посао генетичара се сматра завршеним. Међутим, ако се годишње обави 1200 или више анализа (колико се обави у генетској лабораторији Клинике за неурологију КЦС), настаје проблем да се оригинални запис анализе накнадно пронађе, ради упоређивања или поновне анализе записа.

За ту сврху се користи Е БОX ВX5 апарат. У њему се слика агароза гел генетске електрофорезе снима високорезолутном дигиталном камером, свака тачка слике се индексира и то се потхрањује у дигталном формату. Апарат потом може накнадно на основу упита да излиста слике анализе са тумачењем, према демографским карактеристикама пацијента (име, пол, старост...), времену обављања анализе (датум, месец, година...), према елементима тумачења, или, што је најважније према графичким карактеристима појединих сегмеата електрофоретске слике у агарораза гелу.

Ово је један од најсавременијих апарата у тој категорији и његова употреба ће свакако систематизовати, олакшати и убрзати свакодневни лабораторијски посао.

Том приликом се у генетској лабораторији Клинике за неурологију КЦС одржала мала свечаност са примопредајом.