Отворен Национални гама центар

Национални гама центар почео је да ради данас у Клиничком центру Србије, а тим поводом председник Владе Србије Александар Вучић и министар здравља др Златибор Лончар обишли су нашу здравствену установу. Након што је Влада Србије одвојила близу 460 милиона динара, а СМАТСА (Контрола летења Србије и Црне Горе) донирала још око 120 милиона динара, почетком ове године купљен је гама нож, апарат који представља "златни стандард" у лечењу онколошких пацијената и уговорена је градња Националног гама центра.

Почетком рада Националног гама центра и коришћењем гама ножа за најделикатније неурохируршке захвате, наши грађани су добили прилику да се у Србији лече на најсавременији начин.

Премијер Александар Вучић изјавио је да је циљ да Србија има најмоденију медицинску опрему, те да полако постаје лидер у региону у појединим областима здравства. Вучић је у изјави новинарима рекао да ниједна држава у региону, осим Хрватске, нема гама нож - апарат за најделикатније неурохируршке захвате, те да ће у Србију долазити и пацијенти из окружења, а новац из наше земље више неће одлазити у Турску, где су се до сад лечили ти пацијенти.

"Србија по нечему у здравству постаје лидер у региону. Полако, али сигурно, приближавамо се онима који су јачи од нас, а онда ћемо брзом брзином и да их обиђемо", рекао је Вучић.

Наводећи да је пројекат изградње са порезом коштао мање од пет милиона евра, Вучић је истакао да ће та инвестиција бити исплаћена за годину до годину и три месеца.

"Србија је добила најмоћнију машину и то је велика и добра вест за људе који су болесни", рекао је Вучић.

Ово је дан од када више наши пацијенти не морају да иду у иностранство, већ свој проблем могу решити овде. Први пацијент је већ на третману“ рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Начелница Одељења за неуроонокологију Клинике за неурохирургију Даница Грујичић је оценила да је ово велики дан за српско здравство, указујући да су 15 година радиотерапеути и неурохирурзи молили да се набави гама нож, а да је актуелно Министарство прво показало довољно слуха. Она је објаснила да се ради о најсавременијој машини за лечење најтежих болесника, са метастазама на мозгу, чији се квалитет живота драстично мења увођењем нове методе.

„Надам се да ће ово бити само увод за развој једног правог радиотерапијског центра у Клиничком центру. Тиме се не губи важност стандардне радио терапије“, указала је Грујичић.

„На овом апарату се зраче и бенигни и малигни тумори. Није нажалост свемоћан, и то су углавном добро ограничени тумори промера до три сантиметара на најнезгоднијим местима. Постоји само мали број тумора које нисмо у стању да озрачимо због близине структура које се могу оштетити“, објаснила је она.

Рекла је да очекује до краја ове године 50 пацијената, а следеће десет пута више, те замолила колеге из свих крајева Србије да упуте своје пацијенте.

Директор Клиничког центра Милика Ашанин оценио је да је гама ножем остварен национални пројекат и највећа инвестиција у здравству Србије.

„До сада смо плаћали скупо за лечење пацијената у иностранству. Од 2008. Здравствено осигурање је платило 4.200.000 евра за лечење 750 наших грађана“, истакао је он.

Овај апарат ће се, према његовим речима сам врло брзо исплатити, те је изразио наду да ће Клинички центар постат лидер у региону и имати пацијенте из свих крајева западног Балкана.