Обележен почетак рада Дневне болнице Неурохирургије КЦС

Министар здравља Златибор Лончар посетио је данас новоотворену Дневну болницу Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије која је намењена за давање хемотерапије пацијентима са примарним малигним туморима на мозгу.

На 240 квадрата, смештено је пет соба са 15 кревета, а средства за уређење, 130.000 евра, донирала је компанија Нелт, док је Саобраћајни институт ЦИП бесплатно урадио пројекат.

Лончар је новинарима рекао да ће пацијенти у Дневној болници на једном месту примати терапију и бити дијагностиковани, односно имаће "комплетну услугу". "Ово је нешто што смо дуго чекали, изгледа одлицно и помоћи ће пацијентима", рекао је министар. Захваливши руководству клинике, донаторима, ЦИП-у, али и директору КЦС доц. др Милики Ашанину, Лончар је рекао да се на овоме неће стати, и да ће у болници бити ангажован и психолог и уведени нови садржаји како би пацијентима време на третману брже прошло. "Ово је доказ да све може да се уради кад се хоће", поручио је министар.

Подсећајући да је недавно прорадио Гама нож, на којем је већ обављено више од 50 интервенција, Лончар је истакао да постоји и велико интересовање пацијената из иностранства. "То су ствари на које сви можемо да будемо поносни", додао је Лончар.

Директор Неурохируршке клинике Милош Јоковић захвалио је донаторима и истакао да се на дневну болницу дуго чекало. "Надамо се да ћемо наредне године, решити и проблем обнове операционог блока", казао је Јоковић.

Начелница Неуроонкологије Даница Грујичић објаснила је да ће на једном месту пацијенти примати терапију, моћи ће да им се уради скенер, ускоро и магнента резонанца, имаће на располагању неурохирурга и лабораторију. Она је најавила да ће ускоро у договору са Институтом за онкологију и радиологију бити уведена пракса да на сваке две недеље, пацијенти који се зраче у Институту дођу код неурохирурга у Клинику. "Овде ради сјајан тим лекара и обезбедили смо овим велики комфор за пацијенте", закључила је Грујичић.