Интернационалном акредитацијом Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србије потврђен квалитет и високи стандард ове установе

Клиника за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србије овогодишњи је добитник престижног сертификата о акредитацији Европске комисије за акредитацију васкуларних центара, за период 2017-2021. године.

Сертификатом је потврђено да Клиника за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србије представља “врхунску мултидисциплинарну установу која обезбеђује најстручнији третман васкуларних болесника и која функционише по највишим европским стандардима“.

Комисија је овакву одлуку донела на свечаности током годишњег састанка IUA (International Union of Angiology) у Грацу 7. маја ове године, након завршетка захтевног процеса анализа, контрола и инспекција који су трајали више од пола године. На годишњем нивоу акредитују се максимално два европска центра, а ове године акредитована је само Клиника за васкуларну И ендоваскуларну хирургију КЦС! То додатно говори о значају акредитације.

„Акредитација представља потврду међународног угледа наше Клинике који се брижљиво гради и стално унапређује последњих 15 година, као и читавог Клиничког центра Србије, најреферентније медицинске установе у нашој земљи. Истовремено, то је и потврда да наша Клиника представља признати центар како у погледу третмана васкуларних болесника, тако и у погледу едукације и научно-истраживачког рада. Већ годинама остварујемо значајне резултате у лечењу пацијената из земље и окружења, али верујемо да це ова акредитација допринети да наша Клиника буде препозната за леченје и пацијената из иностранства. Зато је ова акредитација од значаја за читаву нашу васкуларну медицину, односно здравство у целини“ истакао је проф.др Лазар Давидовић, директор Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију.

IUA (International Union of Angiology) је најстарије светско удружење које обједињује различите области медицине које се баве болестима крвних судова: васкуларна биологија, васкуларна медицина, васкуларна хирургија. Основано је 1950. године, има 73 земље чланице и броји око 1600 чланова. Комисију за акредитацију чине најугледнији интернационални стручњаци из области васкуларне медицине (васкуларна хирургија, ангиологија, интервентна васкуларна радиологија).