Велики број грађана на бесплатним превентивним прегледима у КЦС

Клинички центар Србије (КЦС) учествовао је јуче у акцији бесплатних превентивних прегледа коју у циљу ране дијагностике организује Министарство здравља Републике Србије ове јесени у здравственим установама наше земље.

Том приликом, сви грађани, са или без здравствене картице, и без заказивања били су у прилици да на Поликлиници КЦС обаве бесплатне превентивне прегледе, ултразвук абдомена и прегледе хормона штитасте жлезде. Поред тога, на Клиници за ендокринологију КЦС све наше суграђанке имале су могућност да обаве и превентивне прегледе груди, по потреби и мамографске прегледе. Такође, у складу са значајем превенције, Клинички центар Србије обављао је током јучерашњег дана и интернистичке прегледе, кардиолошке прегледе и др.

У првих сат времена акције, од 8 до 9 часова, обављено је више од 130 прегледа.

А до 16 часова урађено је 164 ултразвучних прегледа абдомена, 325 анализа хормона штитасте жлезде, укупно 117 ендокринолошких и кардиолошких прегледа и 44 мамографских прегледа.

Директор КЦС доц др Милика Ашанин истакао је да велики одзив грађана на бесплатне прегледе показује да је акција Министарства здравља испунила циљ. „Заиста смо изузетно задовољни овако великим одзивом грађана, амбуланте су биле пуне људи који су дошли на прегледе, а наши здравствени радници су јако вредно радили. Клинички центар Србије је са својим стручним тимом, великим бројем лекара и сестара које су јуче били ангажовани, заиста учинио све да грађани ефикасно обаве контролне прегледе и да евентуално превенирамо нека озбиљна обољења. Превенција је основ очувања здравља, и драго нам је да су то грађани препознали“ истакао је Ашанин.

Професорка у пензији НК из Београда, која је јуче обавила преглед у Поликлиници КЦС, истакла је том приликом да је изузетно задовољна читавом акцијом као и односом лекара у КЦС. „Презадовољна сам. Урадила сам вађење крви на Поликлиници КЦС, врло брзо сам све завршила. Свиђа ми се ова акција, видела сам да је било пуно грађана на прегледима, ја то подржавам јер сматрам да су превентивни прегледи веома важни“.