Светски дан плућне хипертензије у КЦС

Поводом Светског дана плућне хипертензије (World Pulmonary Hypertension Day) у суботу 5. маја, у сали за предавања на првом спрату Поликлинике КЦС, одржана је конференцијаза медије, на којој су говорили државни секретар у Министарству здравља др. Мехо Махмутовић, координатор националног регистра за плућну хипертензију проф. др Арсен Ристић и председница удружења пацијената са плућном хипертензијом Данијела Пешић.

Последњих неколико година је у Србији постигнут значајан напредак у едукацији тимова који ове болеснике дијагностикују и лече, а у току ове године излечена су два болесника са тешком пост-тромбоемболијском плућном хипертензијом, комплексном хируршком интервенцијом - пулмоналном ендартеректомијом, а за ову процедуру се управо припремају још два болесника.

Постављени су јасни принципи лечења тешких болесника са плућном хипертензијом и успоставњени механизми на основу којих ће овим болесницима бити доступна не само монотерапија као до сада, већ и савремена, потентнија иницијална комбинована терапија, у складу са Европским водичима добре клиничке праксе.

У Србији се Светски дан плућне хипертензије обележава и Регионалним самитом кардиолога, пулмолога, реуматолога, грудних хирурга и кардиохирурга, од 3. до 5. маја у САНУ и КЦС.