Председник Вучић обишао радове у КЦС - Улагањем у Клиничке центре мењамо слику здравства и Србије

Председник Александар Вучић заједно са министром здравља Златибором Лончаром обишао је радове на изградњи и реконструкцији Клиничког центра Србије, инвестиције вредне 110 милиона евра, и поручио да улагања у Клиничке центре драстично мењају слику српског здравста и целе Србије и подижу животни стандард грађана и знатно бољу здравствену негу.

Председник је истакао да је улагање од 110 милиона евра у КЦС од највећег, капиталног значаја за Србију, јер је реч о огромном новцу који се улаже за изградњу нове зграде Клиничког центра и обнову старе, а цео посао би требало да буде завршен до августа 2021. године.

Вучић је подсетио на Клинички центар Ниш, који је већ обновљен, те најавио да ће на јесен почети радови на новој зргади Клиничког центра Војводине у Новом Саду, а на пролеће наредне године и на Клиничком центру у Крагујевцу.

"То не само да драматично мења слику српског здравста, већ и слику Србије. То мења животни стандард људи, свих наших грађана којима је помоћ и здравствена нега потребна. Обе куле КЦС биће у склад са европским стандардима", рекао је Вучић новинарима након обиласка.



Председник је пренео да до јутрос ни министру здравља Златибору Лончару, са којим је обишао радове, није најавио своју посету Клиничком центру, те да није очекивао да види много радника, имајући у виду да је недеља, али да је задовољан што је видео да радови напредују, како је и планирано.

"Већ смо на петој етажи нове зграде", приметио је Вучић и подсетио да је први пут одлука о изградњи КЦС донета 1973. године, потврђена 1976. године - да је до 1986. године изграђено два спрата, а од тада - ниједан ексер није закуцан.



"Ми смо после 35 година успели, обнављајући и подижући Србију, да подижемо клиничке центре", подвукао је председник.

Такође, додао је да ће у Клиничком центру у Београду, после изградње и обнове, бити 930 нових лежајева, од којих 200 нових у интензивној нези.

"То су драстичне промене капацитета и могћности Србије у односу на оно што имамо данас", приметио је.

Како је рекао, гради се и нови Ургентни центар, који ће бити најмодернији, пошто су набављени "Икс" и "Гама" нож, акцелератори и остали апарати.

Вучић је подсетио да је Србија пре пет година била најгора у Европи, испод критеријма и није ни била на листи земаља у области здравства, док је данас испред осам или девет земаља ЕУ.

"Планирамо да идемо напред и да за три - четири године уђемо у првих 10 у Европи. То би значило много за животни стандард грађана, лакшу старост и детињство", рекао је Вучић.

Поновио је да је задовољан што нема кашњења са радовима, иако, каже зна да када наше фирме преузми послове буде кашњења.

Додао је радници имају много посла, и јер сеизмички стара зграда пре 45 година није била добро испитана, па је сада ојачавају.

Током разговора са новинарима, председник се обратио и Миливоју Раковићу, из Јединице за управљање капиталним улагањима Министраства здравља, за којег је рекао да је увек насмејан и од шест сати на градилишту.

Новинарима је пренео да је Раковића замолио да дође да ради у кабинету председника, када се заврше радови на Клиничком центра, 

"Ако ме до тада не смене... А, такво људи, енергични, вредни, марљиви, насмејани, увек потребни. Али вас пре тога молим да завршите ово на време и хвала вам на труду", рекао му је Вучић.

Председник је најавио и да ће свакако бити новог запошљавања у здравству.

"С обзиром да ће бити овде нових 930 болничких кревета и 200 нових лежаја на интензивној нези, неко о тим људима мора да брине", казао је Вучић.

Нагласио је да ће бити запошљени нови млади и средовечни људи.

Вучић каже да највише одлазе медицинске сестре и техничари, али и лекари, тако да ће држава покушати да их задржи већим примањима.

Истакао је да они могу да очекују највеће повећање плата у наредном периоду и да већ имају кумунлативно 22 или 23 осто веће плате него 2014. године.

Додао је да морају да буду још веће плате за здравствене раднике и да ће то држава и урадити у наредним годинама.  

Тањуг