Студија Аватар

Имамо задовољство да обавестимо јавност да ће студија Аватар, чији је аутор и главни истраживач Доц др Марко Бановић, бити презентована, по позиву, на конгресу Америчких кардиолога и кардиохирурга „American Heart Association“ (AHA), који се одржава 13-15 Новембра у Бостону. Ова врста презентације се организује само на престижним светским конгресима и у њој се приказују резултати тек завршених клиничких истраживања/студија, а које утичу на савремену клиничку праксу и лечење пацијената са кардиоваскуларним обољењима.

Студија није била спонзорисана, спроведена је под покровитељством УКЦС, а доминантно су је изнели кардиолози и кардиохирурзи из УКЦС. Главни ко-истраживач са кардиохирургије УКЦС је Проф Светозар Путник.

Поред УКЦС студија се спроводила и у Институту за Кардиоваскуларне болести Сремска Каменица.

Поред Србије, у истраживање су били укључени и тимови из центара у Белгији, Чешкој, Пољској, Хрватској, Литванији и Италији.

Аватар студија је испитивала ефикасност и оправданост замене тесно суженог аортног срчаног залиска код пацијената који су без симптома, а са очуваном пумпном функцијом срца.

Надамо се да ће ова презентација на једном од најзначајнијих светских конгреса кардиоваскуларне медицине бити допринос и промоција српске кардиологије и кардиохирургије  и Универзитетског Клиничког Центра Србије.