Делегација Универзитетског клиничког центра Републике Српске у посети Универзитетском клиничком центру Србије

Делегација Универзитетског клиничког центра Републике Српске, на челу са директором те установе проф. др Владом Ђајићем, посетила је данас Универзитетски клинички центар Србије. Том приликом оцењено је ове две здравствене установе имају изванредну сарадњу, да има простора да се додатно унапреди, а већ је договорена и нова посета.

 

Директор Универзитетског клиничког центра Србије проф. др Милика Ашанин рекао је на конференцији за медије да клинички центри Републике Српске и Србије имају братски и пријатељски однос и дугогодишњу изванредну сарадњу.

- Имамо резултате на понос које смо постигли заједничким лечењем многих пацијената. Поред тога, имамо и завидне резултате по питању едукације и усавршавања лекара, имамо и размену лекара између две болнице када делимо наша знања и искуства - рекао је проф. др Ашанин.

Констатовано је да је ово први састанак, којем је присуствовао велики број начелника клиника и са једне и са друге стране. С тим у вези, договорено је да овакви састанци надаље буду редовни.

- Има много могућности за даље унапређење наше сарадње. Већ смо договорили следећу нашу посету у марту, априлу идуће године и редовно ћемо бити у контакту и натављати даље да подижемо ниво наше струке - рекао је проф. др Ашанин.

Колико је интензивна сарадња између ове две здравствене установе говори податак да се Универзитетском клиничком центру Србије, на болничком лечењу прими и лечи више од 1.110 пацијената из Републике Српске.

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић истакао је да је пресећан што је у установи у којој је био на специјализацији, и захвалио се руководству и свим запосленима.

- Данас смо дошли у Београд да се захвалимо свим здравственим радницима Србије, руководству Србије на свему што су урадили за здравствени систем Републике Српске. Урадили су пуно у подршци, донацијама, у едукацији наших здравствених радника, и у лечењу наших пацијената са циљем да приме најкомплексније случајеве из Републике Српске - казао је проф. др Ђајић.

Додао је да је сарадња између ове две установе континуирана.

- Сада имамо 20-ак наших лекара који су на едукацији у УКЦ Србије, и специјализаната и субспецијалиста, а континуирано долазе и  и хирурзи, неуролози, кардиолози, професори. Прошле недеље је 5 лекара било у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци који су оперисали и едуковали наше лекаре. Ми желимо да побољшамо сарадњу, не само у едукацији, већ у писању радова, у пројектима и да то буде учесталије - напоменуо је проф.др Ђајић.