Центар за дневну хирургију ока

А/ Одсек за дневну хирургију катаракте
Др Александар Гаковић шеф одељења
Др Зора Станковић
Главна сестра сале за дневну хирургију Драгана Ивић, вмс

Одсек за дневну хирургију катаракте представља најсавременији оперативни блок за дневну хирургију у региону. Дневно се оперише до 24 пацијента! Поред две операционе сале у склопу одсека налази се и соба за преглед, анестезију, чекаоница, као и уређени боксови у којима се пацијенти пресвлаче и чекају операцију.

Одсек за дневну хирургију катаракте ради по принципу дневне болнице што значи да пацијенти бивају примљени у болницу у договореном термину, бивају оперисани и истог дана, у року од свега неколико сати иду кући.

Операције се изводе у две сале у преподневном и послеподневном термину. Преподневни термин је подељен у две групе: пацијенте који долазе у 7 часова и бивају оперисани до 10 часова и пацијенте који долазе у 10 и бивају оперисани до 13 часова, а послеподневни термин се дели на групу пацијената који долазе у 13 часова и бивају оперисани до 16 и пацијенте који долазе у 16 часова и бивају оперисани до 18 часова. У сваком термину оперише се до 12 пацијената што значи да се дневнио оперише до 24 пацијента.

B/специјализована амбуланта за катаракте - амбуланта 6

Амбуланта за катаракте прима пацијенте сваког радног дана пре подне заказане елкетронским путем ( ИЗИС).

Пацијенти са упутом од надлежног офталмолога и решењем лекарске комисије РФЗО-а (важи за осигуранике ван територије Београда), долазе у амбуланту и бивају прегледани од стране специјалисте који је тог дана по распореду. Уколико постоје индикације за операцију катаракте иста се заказује и пацијент добија датум операције као и тачна упутства везана за анализе и припреме које пре операције треба да обави. Недељу дана пре операције пацијент долази на Клинику ради тријаже и том приликом добија име хирурга који ће га оперисати као и време када треба да дође на Клинику на дан операције.

Операција катаракте ради се у једнодневној хирургији што значи да пацијент дође у време које му је назначено са неопходном документацијом (упут за болничко лечење оверен од Фонда, биохемијске анализе крви, крвна слика и дозвола интернисте за операцију у локалној анестезији), бива оперисан и исти дан иде кући.

C/ одсек за мале хируршке интервенције

Лекар специјалиста по распореду и заказаним пацијентима.
Медицински техничар инструментар: Љиљана Тапа.

Најчешће рађене операције:

  • Chalazion (чмичак), атером, ксантелазме
  • Екцизизије: веруке, папиломи и молуске
  • Сондирање
  • Ектропијуми и ентропијуми
  • Ревизије и сутуре повреда капака

Сала ради пре подне од понедељка до четвртка.

Интервенције се заказују.

а заказивање интервенције потребно је да се прво изврши преглед или у тријажној амбуланти или у специјализованим амбулантама за одређену патологију, уз упут специјалисте офталмологије из Дома здравља овереним од стране Фонда (за осигуранике ван територије Београда), са електронски заказаним термионом.