Телетон РТС за нову магнетну резонанцу за КЦС

Национална кампања "Рак је излечив", коју је покренула Радио-телевизија Србије уз подршку Министарства здравља траје већ више од годину дана. На крају кампање организује се и велика хуманитарна акција – Телетон, у оквиру којег се прикупљају средства за куповину магнетне резонанце за Клинички центар Србије.

Клинички центар Србије збрињава највише пацијената у нашој земљи, а око 40 одсто њих је из унутрашњости. У овој установи годишње се уради више од милион прегледа, док се дневно уради 4.000 специјалистичких прегледа. У овом тренутку у КЦС раде четири магнетне резонанце, а ускоро ће и пета. На годишњем нивоу се у КЦС обави 22.000 услуга магнетне ресонанце.

Директор Клиничког центра Србије проф. др Милика Ашанин каже за РТС да је апарат који ће добити изузетно важан за КЦС.

"Ми смо највећа, и најреферентнија здравствена установа у Србији. Желимо да смањимо листе чекања на преглед за магнетну резонанцу. У овом моменту имамо сасвим задовољавајуће листе чекања, за преглед главе и кичме у просеку се чека седам месеци, за преглед тела око два до три месеца. То је негде у оквирима светских стандарда када је реч о овој услузи. А са новом магнетном резонанцом овај сегмент у раду наше установе ћемо додатно унапредити ", навео је проф. Ашанин.

"То је најсавременија дијагностичка метода, потпуно безбедна, комфорна, прецизна, неинвазивна и не користи рендгенско зрачење. Њоме могу да се сликају сви органи, а углавном, односно 70 одсто, се врше прегледи главе и кичменог стуба, али исто тако и мале карлице. Ако се не успе претходним прегледима, ултразвуком или скенером, поставити нека дијагноза, онда се ради магнетна резонанца", рекао је проф. Ашанин.

Подсећа да до пре две, три године Клинички центар Србије уопште није имао радиотерапију, а да је са великим улагањима Министарства здравља и набавком гама ножа и икс ножа добијена врхунска радиотерапија, за коју је услуга магнетне ресонанце од изузетне важности.

"То је значајно подигло број прегледа у КЦС. Ми смо до данас са гама ножем урадили до 2.500 прегледа, а за припрему пацијента, извођење процедура, а онда за контролне прегледе на свака два, три месеца – један пацијент се слика пет до шест пута магнетном резонанцом. Можете замислити кад се то помножи са 2.500 пацијената, колики је то број прегледа. ", рекао је проф. Ашанин.

Извор РТС