Значајно унапређена брига за неуролошке пацијенте

Клиника за неурологију Клиничког центра Србије (КЦС), која годишње збрине преко 70 хиљада пацијената, од којих је око четири хиљаде болнички третирано и која је недавно обележила 90 година од оснивања, сталним улагањем у знање и опрему, бројним технолошким иновацијама и хуманизацијом простора, потврдила је свој статус врхунске неуролошке институције у нашој земљи и целом региону, саопштено је током посете за представнике медија Клиници.

У саставу Клинике формирани су специјализовани центри за поједине области, од којих је последњи формиран Центар за полинеуропатије, најчешће узроковане дијабетесом, а од технолошких унапређења издваја се недавна донација 11 најсавременијих хидрауличних кревета за непокретне пацијенте са пратећом опремом, вредних око 35 хиљада евра.

"У потпуности смо посвећени побољшању бриге за неуролошке пацијенте и праћењу најновијих светских кретања у неурологији, што нас чини јединственом установом у овој области у клиничком, наставном и научном погледу", изјавио је академик проф. др Владимир Костић, директор Клинике за неурологију и додао да "Клиника успева да задржи свој деценијама стицани углед кроз високу технолошку компетентност и различите пројекте којима се хуманизује рад са пацијентима, а који се финансирају пре свега сопственим и средствима друштвено одговорних компанија и појединаца".

"Као резултат улагања у технолошки развој, данас располажемо свим неопходним апаратима и магнетном резонанцом за дијагностиковање неуролошких болести", рекао је проф. др Драгослав Сокић, помоћник директора и додао да је "Клиника јединствена у региону по примени хируршке методе у лечењу пацијената од епилепсије, са до сада оперисаних 66 пацијената, као и по раду специјалне генетске лабораторије у којој може да се генетски дијагностикује 35 неуролошких обољења".

"Мото Клинике гласи Ми бринемо и заиста, у складу са тим, чинимо све што можемо да хуманизујемо простор, олакшамо боравак нашим пацијентима и тако помогнемо да се лакше боре са својим обољењима", рекла је Милијана Матијевић, главна сестра и додала да се "тако једном месечно организује Отворена клиника на којој мултидисциплинарни Здравствени тим едукује пацијенте и њихове породице о најчешћим неуролошким болестима, организује се Књижевна клиника са гостовањима познатих домаћих књижевника, изложбе, као и бројне друге активности".

На Клиници за неурологију тренутно је запослено 37 неуролога, од којих 12 са звањем професора, као и 120 сестара, које раде по методи сестринског процеса у складу са међународно признатим скалама за праћење квалитета рада. У саставу Клинике функционишу различите целине и нови облици организовања, као што су Центар за поремећаје памћења и деменције, Центар за главобоље, Центар за епилепсије и поремећаје спавања, Центар за полинеуропатије, Јединица за мождани удар, Јединица за примену ботулинског токсина и још доста уско специјализованих јединица и одсека. Клиника је наставна база на основним и специјалистичким студијама за лекаре и сестре са високим образовањем и ученике средњих медицинских школа.



О Клиници за неурологију Клиничког центра Србије
Клиника за неурологију, основана 1923. године, наставља најбољу традицију установљену пионирским радовима оца српске модеме неурологије др Лазе Лазаревића. Од свог оснивања до данас, непрестаним стручним и технолошким развојем успела је да сачува примат међу неуролошким институцијама у земљи и место међу водећим неуролошким центрима у региону. Клиника представља место окупљања најеминентнијих клиничких неуролога у Србији, едукациону матицу у школовању студената, специјализаната неурологије и других дисциплина који у свом програму имају неуролошко усавршавање и средиште и расадник научно-истраживачке делатности из поља клиничке и експерименталне неурологије.