Отворен 19. Конгрес медицинских биохемичара

У Хотелу M Best Western отворен је 19. Конгрес медицинских биохемичара са међународним учешћем. У оквиру Конгреса, од 11. до 12. септембра биће одржан и 10. ЕФЛМ Балкански симпозијум под називом “Педијатријска лабораторијска медицина: неки аспекти гојазности, метаоличког синдрома, неонаталног скрининга, референтних интервала и критичних вредности".

На конгресу ће своја искуства представити домаћи стручњаци и њихове колеге из Канаде, Енглеске, Француске, Италије, Пољске, Турске, Мађарске, Словеније, Хрватске и Македоније.

Пленарне секције Конгреса посвећене су најновијим сазнањима и примени модела управљања медицинско-биохемијским лабораторијама фокусираним на пацијента, унапређењу исхода пацијената применом биомаркера и клинички ефикасној стратегији коришћења лабораторијских тестова. Веома значајна Секција биће посвећена „Генетичким и негенетичким факторима ризика и биомаркерима атеросклерозе“ посебно код кардиоваскуларних болести, као и новим маркерима ових обољења. У фокусу ће бити „Организација медицинских лабораторија“ и унапређење њиховог рада, нарочито кроз тимски рад и комуникацију између клиничара и лабораторије. Посебна секција бавиће се питањима сепсе, клиничком прилазу истом пороблему, као и изради алгоритама за дијагнозу сепсе. Пленарна излагања пратиће и постерске секције медицинских биохемичара Србије.