Бициклом око света у борби против мултипле склерозе

12. јула 2014. тим састављен од шест Француза започео је бициклистичку туру по свету са циљем да на тај начин подрже борбу против мултипле склерозе. Један од учесника болује од ове опаке болсети. План је био да пређу 15 000 км, обиђу 23 земље и том приликом у свакој од земаља посете удружења за борбу против МС-а.

До сада су прешли 10 000 км и прошли кроз 18 земаља на 5 континената. Жерар Гујозик, који болује од ове болести и налази се у колицима, његов син и још четворица њихових младих пријатеља срећу се са људима оболелим од МС-а, као и са организацијама, удружењима и медицинским установама које се боре против ове болести, са циљем да размене искуства и информације о томе како се у различитим срединама и културама људи односе према овим пацијентима и шта може бити урађено да се њихов живот и учешће у друштву олакша, од организације њиховог свакодневног живота до терапија које се примењују.

Током свог путовања, до сада су прошли кроз Луксембург, Белгију, Немачку, Чешку, Пољску, Литванију, Латвију, Естонију, Финску, Канаду, САД, Чиле, Аргентину, Аустралију, Јапан, Турску и Бугарску.

Данас су они били гости Клинике за неурологију Клиничког центра Србије.

Циљ ових бициклиста је да покажу да и неко ко је оболео од ове болести може узети учешћа у једном оваквом подухвату. Жерар за ову прилику има специјално направљену приколицу коју вуче бицикл.

Овај пројекат подржан је од стране француске организације „ л’Одyссéе де л’Еспоир”, која се бори против МС-а. Организација је настала ко резултат првог оваквог подухвата, када су тројица бициклиста кренула на турнеју 2001-2002. Од тада до данас, сваког лета организује се седмодневна тура бициклиста са циљем подизања свести људи о проблемима са којима се суочавају оболели од МС-а.

По њиховом повратку, пренеће своја искуства и у документарном филму о овом путовању. Жерар Гујозик, Иван Гујозик, Томас Бају, Николас Лефевр, Беноа Ле Квентерек и Јуен Ле Квентрек одлучили су се да пропутују свет на бициклима и тако доживе ово невероватно искуство: путовање базирано на сопственој снази и вољи, одлучни да на тај начин подигну свест о мултпилој склерози.

Више информација о овом путовању: www.worldtour-ms.com/en
The beginning in Europe: https://youtu.be/Md7vSEqpB-M
Climbing the Andes (South America): https://youtu.be/JLY5LBN-J4k