Клиника за урологију почела сарадњу са АКХ клиником из Беча

Клиника за урологију отпочела је сарадњу са АКХ клиником из Беча у примени најсавременијих метода лечења, као и усавршавања наших лекара у области урологије, а министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је то и стратегија, да се што више страних, познатих стручњака доводи у Србију.

Министар је, приликом посете начелника одељења урологије АКХ клинике из Беча Шарока Шариата, рекао да то практично значи да ће он бити редовно овде, како би се искористиле све могућности, јер, како је навео, АКХ клиника сарађује са другим клиникама у свету, другим лекарима, и жеља је да то има и наша уролошка клиника, да се по доказаном програму прикључи томе. "И не само са урологијом, већ и са другим областима, са трансплантацијом, гинекологијом... Ово је озбиљан бенефит пре свега за наше пацијенте, а и за лекаре, да будемо у кораку са светом", истакао је Лончар. Каже и да сарадња са АКХ клиником постоји и кроз званичне споразуме и званичне програме и додаје да је прошле недеље разговарао са директором те клинике, који је изразио апсолутну спремност да подржи све. "Укључиће и Медицински факултет из Беча, због планова и програма које треба урадити. Данас ће се договорити око детаља, термина када ће ко где бити, погледаће све наше пацијенте, где имамо дилему, или је потребан конзилијум, и да се припреми динаминка сарађивања. Резулате ћемо имати већ данас када се погледају ти пацијенти и договоре се операције", рекао је министар.

Подсетио је да је стратегија ресорног министарства да се што више страних, познатих, признатих стручњака доведе у Србију, да буду овде и помажу пацијентима. "Да пацијенти буду код куће, да њихова родбина може да их обилази овде, без додатних трошкова, да нису негде у иностранству и други разлог је да сто више наших лекара иде у корак са достигнућима у свету и да могу у матичној клиници да прате шта се ради", рекао је Лончар. Како је рекао, план је да се те две ствари споје, јер сматра да је то много исплатљивије, него да наши лекари иду у посете у иностранство што, како је истакао, доста кошта и та пракса ће се мало смањити, јер ефекат није био задовољавајући. Шариат је истакао да су свуда слични проблеми у здравству, али да добра здравствена нега не мора да "кошта богатство", као и да ће се сарадњом пацијент и одлична здравствена нега по ниској цени ставити у фокус.