Пацијенти и доктори заједно у борби против аортне дисекције - КЦС обележио Светски дан свести о аортној дисекцији

Стручним скупом „Пацијенти и доктори у борби против аортне дисекције“ данас је у Клиничком центру Србије (КЦС) обележен Светски дан свести о аортној дисекцији.

Циљ скупа био је да се укаже на важност превенције као и раног препознавања и ургентног збрињавања особа са акутном дисекцијом аорте. На скупу су, поред пацијената који су захваљујући благовременом и ефикасном третману у КЦС преживели ово ургентно стање, учествовали и здравствени радници КЦС, укључени у мултидисциплинарно збрињавање акутног аортног синдрома.

Поздрављајући окупљене лекаре и пацијенте, директор КЦС доцент др Милика Ашанин посебно је истакао значај превенције ове болести и додао да је КЦС данас најреферентнија здравствена установа за ургентно збрињавање пацијената са дисекцијом аорте.

„Клинички центар Србије је данас одлично технички опремљен, имамо врхунске медицинске стручњаке и мислим да остварујемо значајне резултате у погледу успешног ургентног збрињавања пацијената са дисекцијом аорте. Томе у прилог говори и податак да је данас стопа морталитета пацијената са дисекцијом аорте у КЦС у границама светског просека“ истакао је Ашанин.

Доктор Младен Кочица нагласио је да је аортна дисекција болест са 1000 лица, која може да се испољи различитим тегобама, и понекад је заиста тешко препознати је. Др Кочица је посебно нагласио задовољство због присуства пацијената који су имали дисекцију аорте и који су успешно оперисани у КЦС, јер они својим искуством могу значајно да утичу на свест грађана о значају превенције аортне дисекције.

Радовић Саша, пацијент који је аортну дисекцију оперисао 1. јула ове године, истакао је да је само осетио изненадни, туп бол у леђима и немоћ. „Био сам свестан док су ме возили у Ургентни центар, аортна дисекција је одмах детектована и врло брзо био сам на операционом столу. Опоравак иде добро, још увек ми је глас мало измењен, остало све како треба, идем на редовне контроле, и надам се да ће све бити у реду. Велику захвалност изражавам лекарима КЦС, заиста су врхунски стручњаци. Апелујем на све грађане да обрате пажњу на своје здравље, јер је оно најважније!“

Аортна дисекција је ретка болест која погађа 30 од милион особа сваке године. У нашој земљи, годишње се изврши око 120 операција аортне дисекције, од тога више од половине обавља се у КЦС.

За првих 15 дана септембра у КЦС извршено је чак 7 операција ове подмукле болести.