Одржан семинар "Контрола туберкулозе данас – изазови"

Поводом обележавања Светског дана борбе против туберкулозе, у петак, 2. марта 2018. године, у Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије, која је референтна здравствена установа за контролу туберкулозе (ТБ), одржан је симпозијум на тему „Контрола туберкулозе данас – изазови“, у организацији Респираторног удружења Србије.

Симпозијум „Контрола туберкулозе данас – изазови“, организован је у складу са акционим планом за контролу ТБ у периоду 2016–2020. односно са плановима пројекта HEALTH 2020 (Здравље 2020) као и плановима Европског центра за превенцију и контролу болести (ECDC), те планом Светске здравствене организације (СЗО) и Европског Респираторног Удружења (ЕRS), (тзв “елиминациони план” за борбу против туберкулозе у Европском региону). Симпозијум представља и један у низу корака ка остварењу циљева усвојених на основу Глобалне стратегије за контролу ТБ, планираних да се остваре до 2020 године: 35% смањење смртности од ТБ, 25% смањење стопе разбољевања од ТБ , 75% успешног лечења оболелих од резистентне и екстензивно резистентне форме болести, што је и најчешћи узрок смртности од туберкулозе.

Посебно значајан допринос скупу представљало је и присуство др Жан Пјер Зелвегера (Jean-Pierre Zellweger) као истакнутог стручњака и ТБ експерта при Светској здравственој организацији, који је учеснике скупа упознао са савременим ставовима СЗО и њиховој практичној примени у спровођењу контроле ТБ данас у свету. Др Зелвегер упознао је присутне са нојновијим смерницама за контролу латентне ТБ инфекције, што представља и прави пут за контролу ТБ у свету. Смернице је објавила СЗО пре неколико дана.

Анализом смртности од заразних болести у свету данас, туберкулоза је и даље водећи узрок; само пре 5 година девет милиона људи у свету је оболело од туберкулозе, а 1.5 милион умрло од ове болести; Досадашњи планови и стратегије су успеле да кроз ефикасну дијагностику и лечење смање стопу разбољевања; утврђено је да је на овај начин спасено више од 40 милиона живота у свету. Међутим, стопа смртности од туберкулозе је и за елиминацију туберкулозе.