Међународна радионица- инструктивни курс "Предња база лобање" од четвртка до суботе

У периоду од 22. до 24. марта у организацији Клинике за неурохирургију КЦС, Српског неуро-онколошког друштва, Медицинског факултета и Удружења неурохирурга Италије - СИНЦХ, биће реализован интструктивни курс „Предња база лобање - 1. међународна радионица” са предавањима на тему операција тумора базе лобање.

Овај курс је намењен хирурзима који желе да стекну знање и искуство у ендоскопској ендоназалној и трансцранијалној основи лобање лобање и побољшају разумевање једне од најфасцинантнијих области мозга. Приступиће се различитим средишњим и парамедијским базним подручјима лобање, како би се обезбедио преглед од 360 степени главних неуроваскуларних структура дуж базичне површине лобање. Мисија курса је да обезбеди компаративно разумевање исте анатомије као што се види из ендоназалне и транскранијалне перспективе.

По завршетку курса, учесници треба да буду у стању да дискутују о најновијим напретцима и полемикама у ендоскопским ендонасалним и микрохируршким транскранијалним техникама у приступу базама лобање и уверавају се у индикације и принципе управљања туморима кранијалних основа. Учесници би требало да буду у стању да демонстрирају релевантне вештине у практичној примени главних приступа, описујући дијагностичке проблеме и стратегије управљања компликацијама.

Трећег дана курса планирана је операција два пацијента на неурохируршкој клиници са преносом слике за све учеснике симпозијума-ливе сургерy. Један пацијент са ткз. транскранијалним приступом, други пацијент са трансназалним приступом.

Учесници курса биће су не само млади неурохирурзи из Србије, већ и из окружења, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Италије, а инструктори су искусни хирурзи из ове области како из Италије тако и са наше клинике.