У КЦС превентивно прегледано 500 мушкараца на карцином простате

У оквиру акције превентивних прегледа на рак простате која је почела у понедељак и траје још данас, до сада је прегледано 2.500 мушкараца, од тога на Уролошкој клиници Клиничког центра Србије (КЦС) 500 људи, док су код 10 откривене промене. Превентивни прегледи обављају се у оквиру акције "Рак је излечив" у свим здравственим установама које имају уролошка одељења, од 9.00 до 13.00.

На прегледу у Уролошкој клиници КЦС-а данас су били редитељ, сценариста и глумац Радош Бајић, новинари и уредници РТС-а Зоран Станојевић, Милош Кривокапић и Владимир Јелић.

Министар здравља Златибор Лончар указао је да акција коју спроводе РТС и Министарство здравља даје резултате, да треба да буде настављена како би се дошло до свих људи.

"Преглед не одузима много времена, не прави никакве компликације, може да спасе људски живот и да побољша квалитет живота", рекао је министар здравља.

Он је подсетио да у Србији годишње више од 2.000 људи оболи од карцинома простате, а да половина дијагнозу сазна касно.

"Када се промене открију на време, болест може да се излечи", нагласио је Лончар и позвао све мушкарце старије од 50 година да редовно иду на прегледе.

Директор Уролошке клинике Зоран Џамић каже да Србија по броју оболелих од карцинома простате не одступа од европског просека. 

Болест се, како је рекао, лако може дијагностиковати прегледом крви - специфичног протеинског маркера који се лучи у ћелијама простате, као и ултразвучним прегледом и дигиторекталним прегледом.

"У КЦС је у оснивању Простата центар који ће бити у саставу Уролошдке клинике, где ћемо мултидисциплинарно приступати лечењу карцинома простате", рекао је Џамић.



Сценариста и редитељ Радош Бајић каже да се редовно контролише и да је одговоран према свом здрављу, према својој породици, али и према публици која од њега очекује још пројеката. 

"Драги домаћини, да би били добри домаћини, очеви, деде, браћа, идите код лекара на контролне прегледе", поручио је Бајић.

ТАНЈУГ