Служба за ургентну лабораторијску дијагностику КЦС добила најсавременију лабораторију

Након непуних 6 месеци од отварања најсавременије Централне лабораторије у згради Поликлинике, данас Центар за медицинску биохемију Клиничког центра Србије добија још једну модерну лабораторију. Реновирана је лабораторија у Служби за ургентну лабораторијску дијагностику у Ургентном центру.

У њој ће се анализирати комплетна крвна слика пацијената, радити бројни ензими, туморски маркери, хормони штитне жлезде, полни хормони, срчани маркери, концентрација одређене групе лекова.

Лабораторија ће радити 24 сата, сваког дана у недељи и празницима, и у њој ће се анализирати узорци лежећих пацијената из Ургентног центра, свих пацијената који помоћ амбилантно затраже у Ургентном центру, као и свих пацијената Клиничког центра Србије током викенда.

Директорка Центра за медицинску биохемију КЦС Сања Станковић каже да се у тој лабораторији годишње уради више од четири милиона анализа и прими више од 400.000 узорака пацијената који се лече у УЦ. 

Лабораторија је потпуно аутоматизована што ће омогућити минимални контакт особља с биолошким материјалом. 

"С друге стране, то нам омогућава већу поузданост добијених резултата, већу ефикасност рада и да се резултати анализа добију за краће време", рекла је Станковићева за Тањуг.

Адаптација простора и набавка нове опреме обезбеђена је из донација. Лабораторију је данас обишао и државни секретар министарства здравља Радислав Шћепановић, као и амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге и представници компаније Рош, која је један од највећих донатора.

Шћепановић је указао на значај Ургентног центра, који је отворен 24 сата 365 дана у години за најтеже пацијенте и да је обиман посао који обављају.

"Да би се тај посао олакшао и људима и болесницима важна је добра организација у добром простору и са добром опремом", истакао је Шћепановић и додао да напредну опрему није лако набавити, те да је значајна свака помоћ и разумевање друштвено одговорних компанија.

Амбасадор Швајцарске Фипил Ге рекао је да му увек задовољство да, као амбасадор, присуствује отварању неке нове инвестиције која је резултат билатералне сарадње. 

Задовољство је данас, каже, још веће, јер је реч о инвестицији у Клинички центар Србије, институцији која је посвећена пацијентима и која ће им омогућити доступном поуздану, квалитетну и брзу дијагностику.