Prve kardiohirurške operacije u Užicu

U Opštoj bolnici Užice danas su urađene prve dve kardiohiruške operacije na pacijentima iz Požege i Bajine Bašte.

Operacije je sa svojim timom uradio direktor kardiohirurgije Kliničkog centra Srbije prof.dr Miljko Ristić, koji je istakao da je otvaranje kardiohirurgije u Užice veoma značajno za celu Srbiju. "Ne može više Beograd sa tri zdravstvene ustanove da pokrije potrebe pacijenata za ovom vrstom intervencija. Otvaranjem novih centara u Srbiji ukinućemo liste čekanja za kardiohiruške operacije, koje smo u Kliničkom centru uspeli da smanjimo sa devet meseci na mesec dana", rekao je Tanjugu.

On je istakao da je Opšta bolnica Užice, koja je kroz donatorsku akciju “Imamo srce da podržimo srce koje posustaje” prikupila 200.000 evra za opremanje kardiohiruške sale, pokazala da se to može obezbediti bez novca iz republičkih budzeta. “Cilj nam je da za dve godine obučimo lekare užičke bolnice kako bi mogli da rade ove operacije bez naše pomoći. Do tada tim iz Kliničkog centra Srbije radiće te operacije u užičkoj bolnici”, ističe Ristić.

Direktorka Opšte bolnice Užice Jelena Raković Radivojević naglašava da je ovo istorijski dan za ovu zdravstvenu ustanovu. "Užice je četvrti grad u Srbiji, pored Beograda, Niša i Sremske Kamenice, u kome će se od sada raditi kardiohiruške operacije. Potrebu za takvim intervencijama godišnje ima 350 pacijenata iz Zlatiborskog okruga”, kaže Radivojevićeva.

Ona navodi da će Opšta bolnica Užice napraviti saradnju i sa Republikom Srpskom kako bi i njihovi pacijenti mogli da se operišu u Užicu.

 

Tanjug