Nagrada “Dušica Spasić”

Već 11 godina za redom dodeljuje se prestižna nagrada "Dušica Spasić” medicinskim sestrama izuzetnih ljudskih i profesionalnih vrednosti.


Dušica Spasić, bila je mlada medicinska sestra nije ni mogla da zamisli da će njena posvećenost poslu, veoma brzo prekinuti njenu karijeru i ugasiti njenu mladost. Preminula je od Variole Vere negujući prvog obolelog od ove opake i tada ne prepoznate bolesti. Sahranjena je tajno na kraju groblja u Resniku kod Beograda gde je i živela sa roditeljima, pod okriljem hladne martovske noći.
Požrtvovanost Dušice Spasić nije ostala nezapamćena. Posthumno, Dušica je od predsednika SFRJ Josipa Broza Tita dobila orden zasluga za narod sa srebrnim zvezdama. U Resniku, ulica u kojoj je živela nosi njeno ime. Bista u holu I hiruške Klinike KCS večno podseća na nju.

Dušicino žrtvovanje služi na čast sestrama i sestrinskoj profesiji, na ovaj način ovekovečeno u godišnje priznanje sa njenim imenom. Pripada sestrama koje su najveći deo svog radnog vremena provele i darivale najtežim bolesnicima u bolesničkoj sobi, upravo tamo gde je sestra najpotrebnija i gde je sestrinska uloga nezameljiva i najhumanija, neizostavno je reći ova nagrada je pohvala i znak zahvalnosti za izuzetne rezultate u toku rada.

U znak sećanja na Dušicu Spasić, heroinu svog i današnjeg vremena i profesije, Udruženje medicinskih sestara i tehničara KCS "Sestrinstvo" i časopis "Viva" dodeljuje nagradu "Dušica Spasić". Godišnje se dodeljuju dve nagrade, jedna za sestru zaposlenu u Republici Srbiji, a druga nagrada za sestru zaposlenu u Kliničkom centru Srbije.


Nagrada na nivou Republike Srbije i PRVI LAURET pripao je medicinskoj sestri LJILJANI MARKOV iz Zrenjanina. Ljiljana je rođena 1962. godine u Zrenjaninu, gde je završila i medicinsku školu. Posao medicinske sestre obavlja u Opštoj bolnici "Đorđe Jovanović" od 1986. godine, a na ORL odeljenju od 1989. godine, Udata je i majka troje dece. Razlog za takav izbor kažu njene koleginice jeste njeno višedecenijsko, potpuno i nesebično angažovanje na random mestu smenske sestre ORL odeljenja, tokom kojeg je svojom stručnošću, profesionalnošću i predanošću poslu, dobila poštovanje i zahvalnost bolesnika, koleginica i kolega kao lekara ORL odeljenja. Nesebično se predaje svemu što je u službi profesije i interesu pacijenata.



DRUGI LAURET ne nivou KCS pripao je medicinskoj sestri VESNI ĆIRIĆ, sa Klinike za plastičnu i rekonstuktivnu hirurgiju KCS. Rođena 04.09.1974. godine u Smederevskoj Palanci. Počela je da radi 1998. godine. Radi na odeljenju opekotina intenzivna nega. Neprestano 17 godina uz postelju bolesnika negujući nebrojano pacijenata u kritičnom stanju.


Imena medicinskih sestara koje su ušle u uži izbor za dobitnicu nagrade "Dušica Spasić", koje ispunjavaju kriterijume i zavređuju ovu nagradu ali je ovoga puta nisu dobile:

  • Hajrija Zurapi – Klinika za alergologiju i imunologiju
  • Slađana Srdić – Urgentni centar - Hirurgija
  • Jasna Golubović – Centar za anesteziju i reanimaciju
  • Svetlana Crnadak – Klinika za dermatovenerologiju
  • Verica Mijatović – Klinika za pulmologiju
  • Gordana Stojanović – Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju
  • Sunčica Šikota – Urgentni centar – interno
  • Ksenija Čehajić – Klinika za kardiohirurgiju