Dan svesti o Parkinsonovoj bolesti

Parkinsonova bolest je posle Alchajmerove boleste, druga po učestalosti neurodegenerativna bolest mozga koja se javlja kod svake 100. osobe starije od 60 godina, odnosno svake 50. osobe starije od 65 godina. I pored intenzivnih istraživanja do sada nije pronađen lek kojim se bolest može izlečiti, ali pomoću savremene terapije moguće je u značajnoj meri dugi niz godina kontrolisati simptome bolesti.

Tokom perioda lečenja koje se sada ne meri godinama, već decinijama oboleli se i pored efikasne terapije susreću sa nizom specifičnih problema i ograničenja, od kojih su neki posledica ne same bolesti, već predrasuda i pogrešne percepcije bolesti u široj društvenoj zajednici. Svetski Dan svesti o Parkinsonovoj bolesti se obeležava 11. aprila, a prvi put ove godine obeležen je i kod nas u organizaciji Klinike za neurologiju, Kliničkog centra Srbije u Svečanoj sali dekanata Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Oboleli od ove bolesti podelili su međusobno svoja iskustva i probleme sa kojima se susreću, a u komunikaciji sa Udruženjima bolesnika oboleli od drugih hroničnih bolesti započeli aktivnosti usmerene u pravcu formiranja Udruženja bolesnika sa Parkinsonovom bolešću. Osnovni cilj svih aktivnosti je podizanje svesti o Parkinsonovoj bolesti u društvu, specifičnim problemima sa kojima se oboleli i članovi njihovih porodica susreću, i ukazivanje na predrasude i neistine o samoj bolesti koje postoje ne samo u društvu, već i među lekarima.

U okviru obeležavanja Dana svesti o Parkinsonovoj bolesti u holu ispred Svečae sale dekanata organizovana je izložba radova pacijenata sa Parkinsonovom bolesti.