Nacionalni dan donora obeležen u Kliničkom centru Srbije

Povodom 6. juna, Nacionalnog dana donora, i početka nacionalne kampanje „I ja sam donor", ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar, zajedno sa generalnim direktorom kompanije Hemofarm Ronaldom Zeligerom, direktorom Kliničkog centra Srbije dr Milikom Ašaninom i direktorom Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije dr Markom Ercegovcem, obišao je Centar za transplantaciju naše ustanove, a nakon toga, u Urgentnom centru je održana i konferencija za medije.

Srbija se nalazi na začelju regiona i Evrope po broju donora- svega tri donora na milion stanovnika, a na organ u našoj zemlji čeka oko 1.000 pacijenata. Nacionalni dan donora obeležava se danas, a Ministarstvo zdravlja i Hemofarm fondacija pokrenuli su nacionalnu kampanju "I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju", čiji je cilj da se poveća broj donora.

U kampanju su se uključili i naši najbolji sportisti poput Ivane Španović, Dejana Stankovića, Nenada Zimonjića, Branka Lazića, Dragana Škribića, Dejana Savića, Zorana Tošića.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da su u pet transplantacionih centara u Srbiji stvoreni svi uslovi, da je adaptiran prostor, nabavljena neophodna oprema, formirani timovi koji rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini i da je neophodno da imamo više donora.

"Više od hiljadu pacijenata s nestrpljenjem čeka kada će se pojaviti donor. Ništa ne znače reči da podržavamo donorstvo ukoliko nema donora", rekao je Lončar i dodao da je pre mesec dana otvoren prva Banka reproduktivinih ćelija u GAK-u u Višegradskoj, ali da se do sada nije pojavio nijedan donor spermatozoida i jajnih ćelija.

On je istako da se doniranjem organa spasavaju životi i da je vreme "da se sa reči pređe na dela".

"Ovih 1.000 pacijenata neće imati nikavku šansu ukoliko se ne pojave donori", rekao je ministar i zahvalio porodicama koje su dale saglasnost da njihovi najmiliji u trenutku moždane smrti postanu donori.

U Srbiji su najduže liste čekanja na transpalantaciju bubrega i na njoj se trenutno nalazi oko 780 pacijenata.

Na transpaltaciju jetre čeka 42 pacijenta, dok na transplaticiju srca čeka 39 ljudi.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger kaže da je pitanje donorstva stvar dobre odluke pojedinica, ali i najveći ispit humanosti društva i da se sa akcijom krenulo kako bi ukazali društvu kakva je trentno situacija i kako se treba boriti za živote.

On je rekao da ima dve donorske kartice, da je ponosan na tu činjenicu i da je to human čin.

Kaže da je u porodici imao donora, da mu je poginuo blizak rođak, i da su na taj način spasena najmanje tri života.

"Svesni smo da smo za razbijanje predrasuda o doniranju organa potrebno vreme, ali duboko verujem da Srbija ima svoje mesto u okviru porodice humanih evropskih zemalja. I zato u ovoj utakmici navijam za Srbiju", rekao je Zeliger.

Srbija na milion stanovnika ima samo tri donora, Hrvatska čak 37, Austrija 23, Mađarska 17, Slovenija 19.

To je i rezultat koji se ovih dana pojavio na bilbordima širom grada i koji ne predstavlja nikakav sportski rezultat, već rezultat humanosti jednog naroda.

Direktor Urgentnog Centra KCS Marko Ercegovac kaže da se poslednju deceniju UC izborio da zauzme lidersku poziciju što se tiče transplantacije organa.

Tome je doprineo ceo sistem koji radi kao tim.

Donorima se u ime pacijenata zahvalio Mladen Todić kome je pre tri godine transplantirana jetra. Prisetio se da je sa nestrpljenjem čekao poziv iz bolnice da se pojavio organ.

"Ne prođe dan da ne pomislim na donora od koga sam dobio organ i na njegovu porodicu koja je dala saglasnost. Oni su na moj život stavili zarez umesto tačke", naglasio je Todić.

KCS/Tanjug