Najava događaja

 ◄◄  ◄  ►►  ► 
jul 2024
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Multidisciplinarni centar za lečenje gojaznosti

GOJAZNOST I PREKOMERNA TELESNA MASA

U Srbiji 54.7% stanovništva ima prekomernu telesnu masu, a svaki peti stanovnik je gojazan. Gojaznost značajno povećava rizik od dijabetesa, bolesti koštano zglobnog sistema, steriliteta ali i životno ugrožavajućih oboljenja kao što su infarkt srca, moždani udar, zloćudni tumori organa za varenje, dojki, materice i iznenadne srčane smrti.

Gojaznost se definiše pomoću indeksa telesne mase.

BMI= TT (kg)/TV (m2)
*Legenda: BMI= body mass index, TT = telesna težina, TV (m2) =telesna visina na kvadrat

Normalna uhranjenost: BMI =18-24.9kg/m2
Prekomerna TT :                    25-29.9kg/m2
Gojaznost I stepena:              30-34.9kg/m2
Gojaznost II stepena:             35-39.9kg/m2
Gojaznost III stepena:           iznad 40kg/m2            

KO SE LEČI U CENTRU ZA GOJAZNOST?

Program lečenja u Centru za gojaznost je prilagođen odraslim osobama od 18 do 65 godina starosti, indeksa telesne mase iznad 30kg/m2.

VIŠE INFORMACIJA

 • Ambulanta se nalazi na endokrinologiji, u zgradi Poliklinike KCS, na drugom spratu u Višegradskoj ulici broj 26. Privremeno je, zbog rekonstrukcije, smeštena na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, u ulici Dr Subotića starijeg broj 13, na prizemlju
 • Prvi pregled zakazuje izabrani lekar u Domu zdravlja elektronskim putem. Za pregled je potreban uput za Ambulantu za gojaznost i osnovne laboratorijske analize - navedene na sajtu prilikom zakazivanja
 • Kontrolni pregled se zakazuje prilikom pregleda u Centru u periodu važenja uputa
 • Odeljenje za stacionarno lečenje gojaznosti se nalazi na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, u ulici Dr Subotića starijeg broj 13, na I spratu.

LEKARI I SESTRE

Osnivač Multidisciplinarnog centra za gojaznost, Akademik prof. dr Dragan Micić

Akademik Dragan Micić, osnivač centra za gojaznost je zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u radu sa gojaznim bolesnicima, sa poremećajem metabolizma, organizovao tim specijalista različitih specijalnosti koji, svako u svom domenu, doprinosi kvalitetnoj dijagnostici i lečenju gojaznih bolesnika. Multidisciplinarni centar za gojaznost je počeo sa radom 2010. godine kao deo odeljenja za gojaznost Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije, u Beogradu, a od 2012. je postao deo mreže evropskih centara za lečenje gojaznosti (COMS).

Načelnik Centra za gojaznost
Prof. Mirjana Šumarac-Dumanović

Stacionarni deo Centra za gojaznost se nalazi na I spratu Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, KCS u ulici Dr Subotića starijeg broj 13. Centar za gojaznost je opremljen nameštajem koji je prilagođen ekstremno gojaznim osobama, vage koje mere TM i telesni sastav do 220kg, odgovarajući aparati za merenje krvnog pritiska.

Šef ambulante Centra za gojaznost
Viši naučni sar.
Prim. dr sci. med. Snežana Polovina
Medicinska sestra
Snežana Štulić

U Centru se godišnje leči 700-800 novih pacijenata. U timu za lečenje gojaznosti su endokrinolog, dijetolog, dijetetičari, kardiolog, pulmolog, psihijatar i tim hirurga. Lečenje u Centru za gojaznost podrazumeva dijetoterapiju kao osnovni vid lečenja svih tipova i stadijuma gojaznosti. Konsultacije sa dijetologom i dijetetičarima su OBAVEZNE TOKOM ČITAVOG TRAJANJA PROGRAMA LEČENJA koji je predviđeno da traje dve godine za konzervativno lečenje, a hirurški lečeni pacijenti se kontrolišu godinama nakon operacije.

Medikamentno lečenje sprovodi endokrinolog u slučaju dijagnostikovanja oboljenja endokrinog sistema ili postojanja metaboličkog poremećaja koji zahteva medikamentno lečenje.

Glavna sestra odeljenja za gojaznost
VMS Ruža Filipović

O HIRURŠKOM LEČENJU GOJAZNOSTI

Hirurško lečenje gojaznosti (metabolička / barijatrijska hirurgija) je vid lečenja koji dugotrajno pomaže u rešavanju problema gojaznosti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i povišenih masti u krvi.

Za koga je predviđeno hirurško lečenje gojaznosti?

Hirurško lečenje je predviđeno za osobe od 18 do 60 godina starosti, sa indeksom telesne mase >40kg/m2 ili iznad 35kg/m2 koje imaju komplikacije gojaznosti kao što su dijabetes, povišeni krvni pritisak, prekide disanja tokom sna (sleep apnea), funkcionalne ili mentalne poremećaje usled gojaznosti. Odluku o indikaciji za hirurško lečenje donosi konzilijum nakon najmanje 6 meseci uspešnog konzervativnog lečenja. Indikacija se postavlja na osnovu BMI, metaboličkih bolesti, uvida u efekat dijetoterapije, saradnju pacijenta tokom lečenja i procene kardiologa, pulmologa, psihijatra i anesteziologa.

Ko ne može da bude operisan ?

 • Gojazne osobe sa BMI manjim od 35kg/m2 ili manjim od 40kg/m2, ako nemaju druge metaboličke bolesti.
 • Osobe mlađe od 18 ili starije od 60 godina nisu pogodne za barijatrijske operacije.
 • Osobe kod kojih dijetski režim ne dovodi do smanjanja telesne mase bar 5% za 6 meseci se smatraju nedovoljno angažovanim u sopstvenom lečenju i kod njih se ne očekuje željeni efekat operacije.
 • Osobe sa nedovoljno kontrolisanim psihičkim oboljenjem, poremećajem ishrane (bulimija, „binge eating“) ili lečeni od bolesti zavisnosti kao i oboleli od maligne bolesti koja je lečena u poslednjih 5 godina takođe ne mogu da budu operisani.
Gastric bypass Sleeve gastrectomy

Šta je važno da pacijenti znaju pre nego što se odluče za hirurško lečenje gojaznosti?

Neke hirurške procedure zahtevaju posebnu dijetsku pripremu i određeni režim ishrane posle operacije kao i NADOKNADU VITAMINA I MINERALA KOJA JE DOŽIVOTNA. Pacijent je, zbog mogućnosti posledica nedovoljnog unosa određenih hranljivih materija u riziku od nastanka oboljenja kostiju, nervnog sistema i malokrvnosti, zbog čega je nakon barijatrijskih operacija potrebna DUGOGODIŠNJA REDOVNA KONTROLA U CENTRU ZA GOJAZNOST.

Barijatrijske operacije ne rešavaju problem gojaznosti same po sebi! Neophodno je angažovanje gojazne osobe da se postigne željeni efekat operacije koje podrazumeva dijetoterapiju i fizičku aktivnost i posle operacije.

Članovi tima za gojaznost:

 • Viši naučni saradnik, Prim. dr Snežana Polovina, specijalista interne medicine, endokrinologije, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, UKCS
 • Prof. dr Mirjana Šumarac Dumanović, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, UKCS
 • Prof. dr Ivana Nedeljković, Kardiolog, Klinika za kardiologiju UKCS
 • Prim. dr Jelena Gligorijević, Specijalista higijene, subspecijalista higijene ishrane, Ambulanta za dijetetiku UKCS
 • Dr Jelena Popović, Specijalista psihijatrije, Klinika za psihijatriju UKCS
 • Prof. dr Pavle gregorić, Klinika za urgentnu hirurgiju, Urgentni centar UKCS
 • Prof. dr Dejan Radenković, Specijalista hirurgije, Klinika za digestivnu hirugiju UKCS
 • Ass. dr Ognjan Skrobić, Specijalista hirurgije, Klinika za digestivnu hirugiju UKCS
 • Ass. dr Dejan Veličković, Specijalista hirurgije, Klinika za digestivnu hirugiju UKCS
 • Prof. dr Ivan Palibrk, Specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, Klinika za anesteziju i reanimaciju UKCS
 • MS Snežana Štulić