U Klinici za gastroenterologiju zabranjene posete zbog šuge

Sve posete Klinici za gastroenterologiju od danas su zabranjene, jer je šugom zaraženo 16 zaposlenih i to 15 medicinskih sestara i jedan pomoćni radnik, potvrdila je Tanjugu načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija KCS Vesna Mioljević.

Mioljević je naglasila da je izvor infekcije pacijent koji je smešten na intenzivnoj nezi ove klinike i da je zaraženo osoblje koje je bilo u kontaktu sa njim.

Zaraženo osoblje je pod kontrolom lekara specijaliste dermatovenerologa i svi su poslati na kućno lečenje.
"Od utorka su zabranjene posete intenzivnoj nezi, zabranjen je prijem na intenzivnu negu, a od danas su zabranjene posete i na samoj Klinici za gastroenterologiju", naglasila je Mioljević.

Kod pacijenta koji je "rezervoar infekcije" pre četiri dana dijagnostikovana je "norveška šuga", a kako objašnjava dr Mioljević reč je o obliku šuge koji je infektivniji od klasičnog oblika.
"Kod ovog oblika šuge na površini kože zaraženog nalazi se veći broj uzročnika. Prisustvo na koži olakšava brže prenošenje sa obolele na zdravu osobu. To je razlog što su medicinski radnici koji su bili u kontaktu sa ovom osobom oboleli", naglasila Mioljević.

Ona je dodala da među pacijentima nema zaraženih i da će svi pacijenti sa intenzivne nege koji su sa zaraženim bili u kontaktu, a kojim zdravstveno stanje dozvoljava, biti otpušteni kući.
"Za sada će na odeljenju intenzivne nege ostati pacijent kod koga je dijagnostikovana šuga i jedan pacijent koji zbog svog zdravstvenog stanja ne može biti upućen na kućno lečenje", objašnjava ona.

Bez obzira na smanjen broj medicinskih sestara, Mioljević kaže, da će biti obezbeđen rad intenzivne nege i ostalih odeljenja na Klinici za gastroenterologiju.

Šuga je zaražna infekcija kože, promene su uglavnom javljaju na rukama i pregibnim površinama, a zaraza se širi direktnim kontaktom sa obolelima.

Oboljenje je izlečivo uz odgovarajuću terapiju.

Tanjug