Uskoro bez liste čekanja za magnetnu rezonancu

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije Zlatibor Lončar najavio je danas da bi problem sa listama čekanja za magnetnu rezonancu u Kliničkom centru trebalo da bude rešen u narednih mesec i po.

Napravljena preraspodela zakazanih pacijenata i osim u Centru za magnetnu rezonancu KCS, na magnetnu rezonancu će ići i u Železnički dom zdravlja i na Prvu hiruršku kliniku koja je nedavno dobila ovaj aparat.

"Problem sa listama čekanja za magnetnu rezonancu imamo već duže vreme i pokušavamo da ga rešimo. Sada se magnetna rezonanca zakazuje za jul. Da bi problem prevazišli prvo smo napravili dogovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje da prepozna naš problem i da nam pomogne u rešavanju", naglasio je Lončar.

Nakon što je postignut dogovor sa RFZO da finansijski prate povećanje broja pacijenata, prema njegovim rečima, napravljen je dogovor sa Železničkim domom zdravlja da kod njih jedan broj pacijenata uradi magnetnu rezonancu, dok će jedan broj to raditi na Prvoj hiruškoj klinici.

Lončar objašnjava da se zakazani pacijenti pozivaju kako bi ranije došli na pregled i dodaje da nema bojazni da će na drugom mestu dobiti lošiju uslugu, manje kvalitetan opis, jer će preglede raditi isti tim ljudi. "Apsolutno stojimo iza toga da će usluga biti ista. Napravljene su takve ekipe, takav raspored i naši ljudi će pomagati u Železničkom domu zdravlja, tako da će pacijenti imati isti kvalitet usluge kao da su magnetnu rezonancu radili u Kliničkom centru Srbije", objašnjava Lončar.

On kaže da bi liste čekanja ovakvom organizacijom posla nestale za mesec i po i da je čekanje od nekoliko meseci bilo obeshrabrujuće za pacijente koji su magnet trebali da urade odmah, a nisu imali novca da to urade privatno.