Svetski dan Multiple skleroze - Otvorena klinika

Multipla skleroza (MS) je hronično, zapaljensko, demijelinizaciono i neurodegenerativno oboljenje centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine).

Smatra se da se MS javlja kod genetski predisponiranih osoba pod uticajem faktora spoljašnje sredine (infekcije, pušenje, izloženost sunčevoj svetlosti/unos vitamina D). Bolest najčešće počinje između 20. i 40. godine života, mada se može javiti i u detinjstvu, ali i kod starijih osoba. Ovo oboljenje, koje se  dvostruko češće javlja kod žena, predstavlja najčešći uzrok netraumatskog invaliditeta kod mladjih ljudi. Broj obolelih od ove bolesti u svetu je dostigao dva miliona, a procenjuje se da je u Srbiji od MS obolelo oko 5500 ljudi.

MS je hronično oboljenje koje, na žalost, za sada nije moguće izlečiti. Medjutim, neki nama već dobro poznati,  ali i noviji lekovi, imaju mogućnost da modifikuju prirodni tok bolesti, t.j. da odlože ili čak spreče pojavu teškog stepena neurološke onesposobljenosti. Savremeni koncept lečenja MS nalaže individualizovani pristup, koji ne podrazumeva samo najoptimalniji izbor lekova u svakom individualnom slučaju, već multidisciplinarno sagledavanje svih potreba obolelih od MS sa obzirom da ovo oboljenje sa sobom ne nosi samo neurološke simptome već i niz psiholoških, socijalnih, a često i egzistencijalnih problema.

Klinika za neurologiju Kliničkog centra Srbije, kao vodeća neurološka ustanova u zemlji, sledi važeće svetske preporuke u tretmanu neuroloških bolesti i u pristupu obolelima od MS neguje multidisciplinarni pristup. U sklopu ovakvog pristupa se na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Srbije održava i zdravstveno-vaspitni rad sa obolelima od MS i članovima njihovih porodica, pod nazivom "OTVORENA KLINIKA". Ovom aktivnošću će se Klinika za neurologiju Kliničkog centra Srbije, pridružiti obeležavanju svetskog dana MS, otvorivši još jednom svoja vrata svima koji, direktno ili indirektno, nose breme MS.

Multipla skleroza: život pod pritiskom