Donaciji Fonda Dragica Nikolić

Donacija se sastoji u izuzetno važnim medicinskim aparatima, koji će znatno unaprediti i olakšati rad u UC.

Donira se:

  • Aparat za anesteziju marke MINDRAY (za operacioni blok  Urg. centra)
  • Dva aparata za određivanje biohemijskih analiza marke MINDRAY (za laboratoriju Urg. centra)
  • Aparat za hemostazu marke SAGO (za laboratoriju Urg. centra)
  • Defibrilator (za urgentnu kardiologiju UC) marke MINDRAY
  • Dva EKG aparata (12-kanalni digitalni  i trokanalni EKG aparat (za Urgentnu kardiologiju UC) marke SONOSCAPE
  • Pulsni Oksimetar za određivanje saturacije marke MINDRAY (za opštu intenzivnu internističku negu UC)


Posebna pogodnost je što se uz aparate za laboratorijske analize donira i neophodni reagens, za korišćenje do kraja ove godine, a za sledeću godinu omogućava se nabavka  uz popust od 30 do 40%. Sve precizirano ugovorom.

Svi aparati su kineske proizvodnje, izuzev aparata za hemostazu.

MINDRAY je najveći proizvođač i distributer medicinske opreme, zastupljen u 190 zemalja, na svim kontinentima. Spada u prva tri najbolja i najkvalitetnija proizvođača medicinske opreme na svetu. SONOSCAPE, uz MINDRAY takođe jedan od najznačajniijih kineskih proizvođača aparata za ultrazvučnu dijagnostiku i EKG aparate.

Ova donacija ima ogromnu materijalnu vrednost - sa aparatima i dodatnom opremu oko 300 hiljada dolara. Ali vrednost donacije je nemerljiva u odnosu na primenu - na broj pacijenata koji se pregledaju EKG-om, kojima se određjuju laborat. analize, koji se operišu... koji se kod srčanog zastoja aparatima vraćaju u život! Zahvalni smo donatoru, Fondu gđe Dragice Nikolić što je prepoznala stvarni značaj Urgentnog centra KCS za Beograd i Srbiju, za sve građane koje zadesi nevolja bilo da su beograđani, građani Srbije ili stranci...

Imajući u vidu frekventnost i ukupan broj pacijenata, mora se istaći da je ovo izuzetna donacija za zdravstvo Srbije uopšte. U Urgentni centar dolaze pacijenti iz cele Srbije, kako zbog traume tako i zbog lečenja najkomplikovanijih oboljenja koja se u drugim bolnicama ne mogu lečiti.

Posebno zadovoljstvo je što u donacijama učestvuju proizvođači iz Kine koji inače zauzimaju vodeće mesto u svetu. Imamo priliku da se direktno zahvalimo njegovoj ekselenciji ambasadoru Republike Kine.