Otvoren 19. Kongres medicinskih biohemičara

U Hotelu M Best Western otvoren je 19. Kongres medicinskih biohemičara sa međunarodnim učešćem. U okviru Kongresa, od 11. do 12. septembra biće održan i 10. EFLM Balkanski simpozijum pod nazivom “Pedijatrijska laboratorijska medicina: neki aspekti gojaznosti, metaoličkog sindroma, neonatalnog skrininga, referentnih intervala i kritičnih vrednosti".

Na kongresu će svoja iskustva predstaviti domaći stručnjaci i njihove kolege iz Kanade, Engleske, Francuske, Italije, Poljske, Turske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.

Plenarne sekcije Kongresa posvećene su najnovijim saznanjima i primeni modela upravljanja medicinsko-biohemijskim laboratorijama fokusiranim na pacijenta, unapređenju ishoda pacijenata primenom biomarkera i klinički efikasnoj strategiji korišćenja laboratorijskih testova. Veoma značajna Sekcija biće posvećena „Genetičkim i negenetičkim faktorima rizika i biomarkerima ateroskleroze“ posebno kod kardiovaskularnih bolesti, kao i novim markerima ovih oboljenja. U fokusu će biti „Organizacija medicinskih laboratorija“ i unapređenje njihovog rada, naročito kroz timski rad i komunikaciju između kliničara i laboratorije. Posebna sekcija baviće se pitanjima sepse, kliničkom prilazu istom poroblemu, kao i izradi algoritama za dijagnozu sepse. Plenarna izlaganja pratiće i posterske sekcije medicinskih biohemičara Srbije.