Saopštenje o infekciji na Urgentnom centru

Na hirurgiji Urgentnog centra od 7. do 11. juna šest bolesnika, od 103 operisanih, imalo je infekcije, a dvoje pacijenata je umrlo. Od ponedeljka nema novih slučajeva infekcije. Epidemiološke analize su u toku, a rezultati se očekuju u ponedeljak, kada će se više znati o uzrocima infekcija.

Šest pacijenata imalo je infekcije u vidu povišene telesne temperature, pad u broju leukocita i trombocita u krvi i zapaljenske promene na koži i potkožnom tkivu. Dvoje pacijenata od tih šest je umrlo, ali su oni imali i ozbiljne bolesti - dugotrajnu šećernu bolest i metaboličke poremećaje, kao i ozbiljne srčane probleme.

O pojavi infekcije su odmah obavešteni Služba za bolničku epidemiologiju KSC-a kao i Gradski zavod za javno zdravlje i preduzete su sve mere prevencije i kontrole širenja infekcije.

Na hirurgiji Urgentnog centra operacije su obustavljene, ali pacijenti ne trpe jer se operativni program odvija u gradskim Kliničko-bolničkim centrima i na Prvoj hirurškoj klinici KCS-a.

Prema rečima direktora Urgentnog centra doc. dr Milike Ašanina u svetu se u oko 10 odsto slučajeva javljaju bolnicke infekcije a i u Srbiji je taj procenat približno isti. "SAD imaju dva miliona takvih pacijenata godišnje, a od bolničkih infekcija umre 100.000 njih, dok su troškovi za lečenje tih pacijenata 4,5 i 10 milijardi dolara. Kad je reč o Srbiji, podaci za VMA u Urgentni govore da je to taj prosek 10 i 15 odsto bolničkih infekcija", rekao je Ašanin.

Media centar KCS