Donacija kompanije TEVA Klinici za neurologiju KCS

Kompanija TEVA je odlucila da pokloni Klinici za neurologiju KCS, za potrebe genetske laboratorije aparat E BOX VX5.

Ovaj aparat je neophodan za svakodnevni rad genetske dijagnostičke laboratorije. On se koristi za vizuelizaciju signala na agaroznim gelovima, za kvantifikaciju signala, i za trajnu fotodokumentaciju
analiziranog materijala.

Naime, kada se obavi genetska analiza i kada se očita i izda rezultat, posao genetičara se smatra završenim. Međutim, ako se godišnje obavi 1200 ili više analiza (koliko se obavi u genetskoj laboratoriji Klinike za neurologiju KCS), nastaje problem da se originalni zapis analize naknadno pronađe, radi upoređivanja ili ponovne analize zapisa.

Za tu svrhu se koristi E BOX VX5 aparat. U njemu se slika agaroza gel genetske elektroforeze snima visokorezolutnom digitalnom kamerom, svaka tačka slike se indeksira i to se pothranjuje u digtalnom formatu. Aparat potom može naknadno na osnovu upita da izlista slike analize sa tumačenjem, prema demografskim karakteristikama pacijenta (ime, pol, starost...), vremenu obavljanja analize (datum, mesec, godina...), prema elementima tumačenja, ili, što je najvažnije prema grafičkim karakteristima pojedinih segmeata elektroforetske slike u agaroraza gelu.

Ovo je jedan od najsavremenijih aparata u toj kategoriji i njegova upotreba će svakako sistematizovati, olakšati i ubrzati svakodnevni laboratorijski posao.

Tom prilikom se u genetskoj laboratoriji Klinike za neurologiju KCS održala mala svečanost sa primopredajom.