Endokrina hirurgija u Kliničkom centru Srbije obeležava 40 godina postojanja

Endokrina hirurgija u Kliničkom centru Srbije obeležava ove godine 40 godina postojanja, a tim povodom danas i sutra se na Medicinskom fakultetu u Beogradu održava prvi Kongres endokrinih hirurga Srbije.

O značaju ove grane medicine govori i podatak da su oboljenja štitaste žlezde u stalnom porastu, a samo tokom prošle godine u Centru za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije operisano je 678 takvih pacijenata.

Načelnik Centra profesor dr Ivan Paunović kaže da je reč o pacijentima koji su imali dobroćudna, ali i zloćudna obolenja štitaste žlezde. "Prošle godine imali smo više od 160 pacijenata operisanih zbog karcinoma, raka štitaste žlezde", rekao je Paunović za Tanjug.

Da li će se potpuno ili delimično odstraniti štitasta žlezda, kako kaže, zavisi od nalaza. "Postoje pacijenti kojima ne treba da se operiše cela štitasta žlezda već je moguće da se odstrani delimično, a da ostane drugi režanj koji je zdrav. To se utvrđuje na operaciji i patohistološkim pregledom odstranjenog čvora", pojasnio je on.

Zahvaljujući hirurgiji, najveći broj pacijenti koji su operisani od raka štitaste žlezde danas su zdravi ljudi. "Rak štitaste žlezde je takvo oboljenje da se jedino može izlečiti hirurgijom. Veoma mali procenat pacijenata nemoguće je operisati i potrebne su druge metode lečenja", pojasnio je naš sagovornik.

Centar za endokrinu hirurgiju KCS je inače jedina ustanova u Srbiji koja se isključivo bavi hirurškim lečenjem obolenja štitaste žlezde, paraštitaste žlezde, nadbubrežne žlezde i endokrinog pankreasa. Pre četiri godine Ministarstvo zdravlja odobrilo je subspecijalizaciju iz endokrine hirurgije, te danas ima dovoljan broj hirurga koji u drugim zdravstvenim centrima uspešno rade te operacija.

"Smatram da je to veliki uspeh našeg centra što su hirurzi koji su ovde završili subspecijalizaciju počeli da se aktivno bave ovom specifičnom vrstom hirurgije", naglasio je on. U okviru kongresa promovisaće i knjigu "Hirurgija štitaste žlezde", a doc. dr Vladan Živaljević kaže da je knjigu pisalo više od 40 autora i koautora "najkompententijih u toj oblasti". "Osim hirurga iz našeg centra učestvovali su i endokrinolozi, patolozi, epidemiolozi, radiolozi, specijalisti nuklerne medicine", rekao je Živaljević. On je naglasio da je knjiga mnogo više od priče o samom hirurškom lečenju oboljenja štitaste žlezde, jer je u njoj praktično obrađeno sve od anatomije, embriologije preko patologije do različitih oboljenja štitaste žlezde, različitih vidova lečenja. "Zbog toga je knjiga namenjena mnogima, ne samo hirurzima već svima onima koji se u svakodnevnom radu bave dijagnostikom i lečenjem obolenja štitaste žlezde. Knjiga će biti i udžbenik za specijalističku i subspecijalističku nastavu koja se odvija na Medicinskom fakultetu u Beogradu", zaključio je on.