Urgentni centar KCS obeležio 30 godina postojanja i rada

Prigodnom svečanošću u Skupštini grada Urgentni centar Kliničkog centra Srbije obeležio je večeras, u prisustvu predstavnika predsednika i Vlade Republike Srbije, gradske uprave, mnogobrojnih lekara i zdravstvenih radnika, predstavnika akademske zajednice i drugih uglednih ličnosti, mnogobrojnih saradnika i prijatelјa ove ustanove, 30 godina postojanja i rada.

Davne 1987.godine kada je izgrađen, Urgentni centar bio je prvenstveno ustanova namenjena lečenju pacijenata iz Beograda. Danas, trideset godina kasnije, to je najfrekvetnija zdravstvena ustanova u našoj zemlјi, kroz koju dnevno prođe skoro 1000 pacijenata iz čitave zemlјe i regiona. Godišnje se u Urgentnom centru obavi više od 6000 operacija i uradi više od 350.000 analiza u laboratoriji ove ustanove.

Pozdravlјajući prisutne u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Generalni sekretar predsednika Nikola Selaković posebno je naglasio značaj ove zdravstvene ustanove za građane naše zemlјe.

„Građani Srbije znaju da onda kada je najteže i najhitnije u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije danonoćno, svakog časa, rade lјudi koji su stručni, odgovorni, maksimalno posvećeni svom poslu i pacijentima, i koji će im ukazati najbolјu moguću pomoć. Istovremeno, to je i najbolјi primer mladim generacijama lekara koje dolaze, kako se vrednim radom i učenjem uz najbolјe doktore, postaje vrhunski medicinski stručnjak“ istakao je Selaković.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlјa i nekadašnji direktor Urgentnog centra, prof.dr Vladimir Đukić istakao je da Ministarstvo zdravlјa ulaže značajna sredstava u cilјu unapređenja zdravstvenog sistema naše zemlјe, u kojem Urgentni centar ima izuzetno značajno mesto.

„Nove operacione sale i medicinska oprema, odnosno ulaganja koje smo tokom ove godine opredelili za Urgentni centar, najbolјa su potvrda namere Ministarstva zdravlјa da najkvalitetnija dijagnostika i intervencije budu dostupne neposredno po prijemu pacijenta u Urgentni centar“, istakao je Đukić.

Direktor Kliničkog centra Srbije doc dr Milika Ašanin istakao je da je Urgentni centar danas moderna i efikasna zdravstvena ustanova u kojoj rade vodeći zdravstveni stručnjaci.

„Oni svojim znanjem, iskustvom i odnosom prema poslu pružaju najbolјi primer mladim kolegama koje zapošlјavamo i kojima pružamo mogućnost za usavršavanje i specijalizacije. Na tome smo, kao i na izuzetno značajnim ulaganjima u modernu opremu, nove aparate i medicinske uređaje, nove operacione sale i druga neophodna sredstva, izuzetno zahvalni našem resornom ministarstvu, Ministarstvu zdravlјa i Vladi Republike Srbije, bez čije podrške, ne bismo danas bili ovo što jesmo“ istakao je Ašanin.

Urgentni centar čine hrabri i odgovorni lјudi, lekari i zdravstveni radnici koji svakog minuta, svakog sata, svih 365 dana u godini vode najtežu borbu, borbu za lјudski život, rekao je direktor Urgentnog centra ass dr Marko Ercegovac.

„Generacije vrhunskih lekara Urgentnog centra postali su prepoznatlјiv simbol zdravstvenog sistema Srbije a satkani su u ovih 30 godina rada. Najbolјi profesori, lekari, medicinske sestre i tehničari deo su tima koji svakodnevno brine o životima najugroženijih i najtežih pacijenata iz zemlјe ali i regiona“

Urgentni centar predstavlјa najviši nivo zajedništva klinika, centara i službi Kliničkog centra Srbije, u stručnom radu, organizaciji i tehnoliogiji rada na zbrinjavanjau urgentne patologije na području grada Beograda i Republike Srbije.

Pored ostalog, Urgentni centar danas jeste i istinski lider u razvoju transplantacionog programa u našoj zemlјi, jer se u ovoj ustanovi i najsloženije transplantacije organa obavlјaju redovno, po savremenim metodama. Tri puta povećan broj obavlјenih transplantacija, uz najveći broj ikada obavlјenih transplantacija srca, ugradnja savremenih srčanih pumpi, istih onakvih kakve se ugrađuju u najbolјim svetskim klinikama u Švajcarskoj, Nemačkoj...

Svečanost povodom jubileja Urgentnog centra okončana je dodelom plaketa svim direktorima Urgentnog centra u prethodnih 30 godina, uz poruku da će ova ustanova istrajati na zadatku odbrane onoga što je najvažnije- života i zdravlјa naših sugrađana, koji prepoznaju trud i rad i koji veruju lekarima ove ustanove.