Saradnja i integracija Kliničkog centra Srbije i Medicinskog fakulteta- najbolji studenti medicine u fokusu države

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass. dr Zlatibor Lončar sastao se danas sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) prof. dr Vladimirom Kostićem i dekanom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Nebojšom Lalićem kao i članovima posebne radne grupe za objedinjavanje organizacije i aktivnosti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Kliničkog centra Srbije (KCS).

Tema sastanka koji je održan u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti bila je utvrđivanje sadašnjeg stanja i mogućnosti poboljšanja objedinjavanjem u ovim ustanovama funkcija visokog obrazovanja i nauke u oblasti medicine i tercijerne zdravstvene zaštite.

Ministar Lončar istakao je tom prilikom da je namera Ministarstva zdravlja, SANU, Medicinskog fakulteta i KCS da se o najboljim mladim lekarima vodi računa još dok su studenti i da oni koji studije završe sa najboljim ocenama odmah dobiju posao i mogućnost specijalizacije.

„Studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu koji pokazuju zavidno znanje biće uključeni u istraživački rad u Kliničkom centru Srbije još tokom školovanja. Hoćemo da se skoncentrišemo na njih, da im posvetimo punu pažnju, da ih uključimo u sistem, da kada završe studije sa najboljim ocenama odmah dobijaju posao, ali i specijalizaciju i usavršavanje. Time želimo da najbolje mlade lekare zadržimo u Srbiji, da iskustva i znanja stiču od domaćih najeminentnijih lekara, koji su priznati u svetu“, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Predsednik SANU prof. dr Vladimir Kostić istakao je da ćemo unapređenjem saradnje i interagracijom KCS i Medicinskog fakulteta dobiti instituciju u kojoj će biti omogućeno da medicinska usluga, kao i istraživanja budu na integrisanom nivou.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof.dr Nebojša Lalić naglasio je da akademske bolnice postoje svuda u svetu i one svojom platformom nude one uspehe koje savremena medicina nosi.