Predavanja na Kolarcu: Akutni koronarni sindrom

U okviru serijala predavanja „Tri decenije u službi zdravlja“, koji tokom aprila, u saradnji sa Kolarčevim narodnim univerzitetom organizuje Klinički centar Srbije, u petak 12.aprila, održana su dva predavanja na temu „Akutni konorani sindrom“.

Predavači, prof. dr Mihajlo Matić i doc. dr Milika Ašanin, održali su zanimljiva predavanja o nastanku infarkta miokarda, savremenoj dijagnostici i lečenju. Mala sala Kolarčeve zadužbine bila je prepuna. Publika je pažljivo pratila izlaganje uvaženih stručnjaka, a po završetku predavanja posetioci su imali priliku i da postave pitanja, kako bi dobili širu informaciju o onome što ih posebno zanima.


Činjenica da je infarkt jedan od najčešćih uzroka smrti u našoj populaciji govori o značaju podizanja svesti opšte populacije o merama prevencije koje bi trebalo primeniti kako bi se smanjio broj onih koji obole od koronane bolesti. Prof. Matić i doc. Ašanin izneli su svoje bogato iskustvo u višegodišnjem radu u Urgetnom centru Srbije i posebno naglasili koje bi preventivne mere svaki građanin morao da promeni u svom svakodnevnom životu, kako bi faktori rizika bili svedeni na minimum, a broj žrtava ove bolesti krenuo da opada, kao što se to beleži u razvijenim zemljama.


Narednog petka predavači sa Klinike za akušerstvo i ginekologiju KCS održaće na Kolarcu predavanja o karcinomu grlića materice, bolesti koja svake godine odnese par hiljada života lepše polovine naše populacije.

 


(Medija centar, 12. april, 2013.)