Najava događaja

 ◄◄  ◄  ►►  ► 
jun 2024
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

I prošle godine najviše transplantacija urađeno u Кliničkom centru Srbije - 44

Transplantacijom organa u Srbiji su protekle godine spasena 64 života. Porodice su dozvolile da 23 preminule osobe budu donori organa i zahvaljujući njima u pet transplantacionih centara urađeno je 38 transplantacija bubrega, 16 transplantacija jetre i 10 srca. Najviše transplantacija urađeno je u Кliničkom centru Srbije - 44, i to 19 transplantacija bubrega, 10 srca i 15 jetre.

Zbog malog broja donora mnogi pacijenti, kojima je presađivanje organa jedini lek, ne dočekaju transplantaciju.

Među zemljama koje su najviše uradile na razvoju transplantacionog programa je Hrvatska koja sa Španijom deli prvo mesto u svetu, srazmerno broju stanovnika, po broju transplantacija. Naše komšije godišnje urade oko 250 transplantacija bubrega, 150 transplantacija jetri i oko 50 transplantacija srca. Jedna od karika koja je doprinela dobrim rezultatima u Hrvatskoj je Zakon o pretpostavljenom donorstvu, koji je i Srbija usvojila, ali je ključna bila posvećenost i dobra organizacija nacionalnog programa za transplntaciju.

I kod nas se mnogo očekivalo od Zakona o transplantaciji organa, koji je predvideo da su svi potencijalni donori, ukoliko se za života drugačije ne izjasne, međutim, lekari kažu da je prošlo tek pet meseci od usvajanja i da je rano govoriti o njegovim efektiima. Direktor Кlinike za kardiohirurgiju Кliničkog centra Srbije prof. Svetozar Putnik kaže da će efekti novog zakona biti vidljivi za godinu, dve. On je naglasio da je u КCS tokom 2018. godine urađeno 10 transplantacija srca, da još između 30 i 40 pacijenata čeka na transplantaciju i da se taj broj ne menja poslednjih pet godina - jedni dobiju organ, ali pristižu novi pacijenti.

Za pacijente koji ne mogu da čekaju dok se ne pojavi donor i organ, primenjuju se druge terapijske opcije kao što je ugradnja veštačke pumpe - veštačkog srca. "To su mehanički uređaji kojima se menja deo srčane funkcije ili cela srčana funkcija i to nekada bude definitivno terapijsko rešenje, a nekada omogućava ljudima da sačekaju transplantaciju", naglasio je Putnik.

Većina pacijenata koji čekaju na transplantaciju srca su mladi ljudi između 30 i 40 godina. Dece trenutno nema na listi čekanja. Nedavno je transplantirano srce tinejdžeru od 17 godina, koji se sada oseća dobro, redovno dolazi na kontrole i živi normalno.

Tokom 2018. godine urađeno je 38 transplantacija bubrega, a direktor Кlinike na nefrologiju КCS prof. Marina Savin kaže da tim za transplantaciju bubrega uspešno radi, da su pacijenti zadovoljni i da je uz nove imunosupresivne terapije uspešnost transplantacije, sa dobrom bubrežnom funkcijom, 98 odsto. Prof. Savin kaže da je uspešnost transplantacije bubrega u Srbiji na nivou svetskih rezultata. Za transplantaciju je spremno još 150 pacijenata, a u toku su pripreme za duplo više pacijenata. "To znači da nas čeka veliki posao. Potpuno smo osposobljeni da povećamo broj transplantacija i to je cilj za sledeću godinu", naglasila je ona.

U narednoj godini očekuju duplo više transplantacija i spremni su da to i ostvare - imaju dobar hirurški tim, adaptiran je novi prostor za oporavak većeg broja transplantiranih pacijenata imaju nove imunosupresivne protokole. "Apelujemo da cela zajednica, svi građani učestvuju u širenju programa transplantacije, a mi sa naše strane učinićemo sve da uspešnost bude velika", zaključila je ona.  

Tanjug