Teleton RTS za novu magnetnu rezonancu za KCS

Nacionalna kampanja "Rak je izlečiv", koju je pokrenula Radio-televizija Srbije uz podršku Ministarstva zdravlja traje već više od godinu dana. Na kraju kampanje organizuje se i velika humanitarna akcija – Teleton, u okviru kojeg se prikupljaju sredstva za kupovinu magnetne rezonance za Klinički centar Srbije.

Klinički centar Srbije zbrinjava najviše pacijenata u našoj zemlji, a oko 40 odsto njih je iz unutrašnjosti. U ovoj ustanovi godišnje se uradi više od milion pregleda, dok se dnevno uradi 4.000 specijalističkih pregleda. U ovom trenutku u KCS rade četiri magnetne rezonance, a uskoro će i peta. Na godišnjem nivou se u KCS obavi 22.000 usluga magnetne resonance.

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin kaže za RTS da je aparat koji će dobiti izuzetno važan za KCS.

"Mi smo najveća, i najreferentnija zdravstvena ustanova u Srbiji. Želimo da smanjimo liste čekanja na pregled za magnetnu rezonancu. U ovom momentu imamo sasvim zadovoljavajuće liste čekanja, za pregled glave i kičme u proseku se čeka sedam meseci, za pregled tela oko dva do tri meseca. To je negde u okvirima svetskih standarda kada je reč o ovoj usluzi. A sa novom magnetnom rezonancom ovaj segment u radu naše ustanove ćemo dodatno unaprediti ", naveo je prof. Ašanin.

"To je najsavremenija dijagnostička metoda, potpuno bezbedna, komforna, precizna, neinvazivna i ne koristi rendgensko zračenje. Njome mogu da se slikaju svi organi, a uglavnom, odnosno 70 odsto, se vrše pregledi glave i kičmenog stuba, ali isto tako i male karlice. Ako se ne uspe prethodnim pregledima, ultrazvukom ili skenerom, postaviti neka dijagnoza, onda se radi magnetna rezonanca", rekao je prof. Ašanin.

Podseća da do pre dve, tri godine Klinički centar Srbije uopšte nije imao radioterapiju, a da je sa velikim ulaganjima Ministarstva zdravlja i nabavkom gama noža i iks noža dobijena vrhunska radioterapija, za koju je usluga magnetne resonance od izuzetne važnosti.

"To je značajno podiglo broj pregleda u KCS. Mi smo do danas sa gama nožem uradili do 2.500 pregleda, a za pripremu pacijenta, izvođenje procedura, a onda za kontrolne preglede na svaka dva, tri meseca – jedan pacijent se slika pet do šest puta magnetnom rezonancom. Možete zamisliti kad se to pomnoži sa 2.500 pacijenata, koliki je to broj pregleda. ", rekao je prof. Ašanin.

Izvor RTS