Studija Avatar

Imamo zadovoljstvo da obavestimo javnost da će studija Avatar, čiji je autor i glavni istraživač Doc dr Marko Banović, biti prezentovana, po pozivu, na kongresu Američkih kardiologa i kardiohirurga „American Heart Association“ (AHA), koji se održava 13-15 Novembra u Bostonu. Ova vrsta prezentacije se organizuje samo na prestižnim svetskim kongresima i u njoj se prikazuju rezultati tek završenih kliničkih istraživanja/studija, a koje utiču na savremenu kliničku praksu i lečenje pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Studija nije bila sponzorisana, sprovedena je pod pokroviteljstvom UKCS, a dominantno su je izneli kardiolozi i kardiohirurzi iz UKCS. Glavni ko-istraživač sa kardiohirurgije UKCS je Prof. Svetozar Putnik.

Pored UKCS studija se sprovodila i u Institutu za Kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica.

Pored Srbije, u istraživanje su bili uključeni i timovi iz centara u Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Litvaniji i Italiji.

Avatar studija je ispitivala efikasnost i opravdanost zamene tesno suženog aortnog srčanog zaliska kod pacijenata koji su bez simptoma, a sa očuvanom pumpnom funkcijom srca.

Nadamo se da će ova prezentacija na jednom od najznačajnijih svetskih kongresa kardiovaskularne medicine biti doprinos i promocija srpske kardiologije i kardiohirurgije  i Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije.