Proslava stogodišnjice osnivanja Klinika za neurologiju i Klinika za psihijatriju UKCS

Održaće se u hotelu „Metropol“, u Beogradu 10. oktobra 2023. godine u 09.30č

Od vremena profesora Laze Stanojevića do današnjih dana, Klinika za neurologiju i Klinika za psihijatriju u Beogradu predstavljaju rasadnik i hram znanja, veština, pomoći, napretka, obuke, spoznaja, usavršavanja, invencije, razvoja, razumevanja, uzajamnosti i pažnje za lekare, studente, specijalizante, istraživače, naučnike, psihologe, profesore i akademike. Još važnije, ove klinike su mesto lečenja, nege, empatije i utehe za pacijente i njihove porodice. Ovo su i mesta za napredovanja i usavršavanja za medicinske sestre, volontere, farmaceute, fizioterapeute i armiju saradnika i pomoćnika, koji su kroz generacije ugradili svoj trud u uspeh ovih klinika.

Menjali su se nazivi Klinika, planovi i organizacija zdravstva, društveni sistemi. Menjala su se očekivanja pacijenata, nosioci vlasti, načini finansiranja i zahtevi kako da se radi. Prolazili smo kroz ratove, sankcije, reforme, favorizovanje drugih, redukcije i reorganizacije. Čekali smo na aparate, tehnologije, renoviranja, popravke i adaptacije.

Menjali su se ljudii, donosili svoje ideje, koncepte, pomirenja, neslaganja, prihvatanja, pobune, poraze i pobede. Nekada su promene trajale kraće od nas samih, a povremeno su prelazile u sledeće generacije. Ljubav zaposlenih prema klinici je uvek bila veća od uslova u kojim smo radili i, ma kako spolja situacija delovala, napredak je svima bio najvažniji cilj. Svaka generacija je ostavljala svoje najbolje sledećim sa akumulisanjem optimizma, znanja, volje i želje za boljim.

Danas su Klinika za neurologiju i Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije vrhunske ustanove posvećene lečenju, ispitivanju i nezi teških, kompleksnih i nerazjašnjenih neuroloških i psihijatrijskih bolesnika korišćenjem konvencionalne i napredne tehnologije. Posvećeni smo radu sa bolesnicima obolelih od najčešćih neuroloških i psihijatrijskih bolesti, ali i prepoznavanju i lečenju retkih oboljenja, naučnom radu i istraživanju, edukaciji studenata, specijalizanata, supspecijalizanata, doktoranada i socijalnom radu ka širenju svesti o značaju neuroloških i psihijatrijskih bolesti i terapijskoj superiornosti naših disciplina. U takvom okruženju proslavljamo 100 godina rada i napretka Klinike za neurologiju i Klinike za psihijatriju.

PROGRAM PROSLAVE

Direktor Klinike za psihijatriju UKCS Direktor Klinike za neurologiju UKCS
Prof. dr Milan Latas Prof. dr Dragoslav Sokić