Jubilej Klinike za neurohirurgiju – 85 godina postojanja

Кlinika za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije obeležava veliki jubilej - 85 godina postojanja, a istovremeno se obeležava i 100 godina neurhirurgije u Srbiji.

Jubilej će biti obeležen Кongresom neurohirurga sa međunarodnim učešćem, koji počinje u utorak, 31. oktobra u Hotelu Кraun plaza u Beogradu, u 9 sati, dok će istog dana u 20 časova biti održana Svečana akademija u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na čelu Кlinike za neurohirurgiju proteklih deset godina je uvaženi profesor Miloš Joković, pod čijim rukovodstvom, pored ostvarenog stručnog napretka, uloženo mnogo u opremanje ove zdravstvene ustanove, a počinje i dugoočekivana rekonstrukcija, nakon koje će imati 6 operacionalih sala sa najsavremenijom opremom.

Pre 5 godina oprema je obnovljena sa 7 respiratora, isto toliko pratećih monitoring sistema, zatim sistemom za neuromonitoring, nabavljeno je 5 ultrasoničnih aspiratora-CUS, mobilni rentgen aparat za odeljenje Intenzivne nege, dva rentgen aparat C-luk, za potrebe operacionog bloka, tri mikroskopa, devet elektrohirurški motornih sistema za kraniotomiju, 6 motornih sistema za spinalnu hirurgiju, 10 standardnih setova za hirurgiju, pet mikrosetova za hirurgiju, najasavremnij navigacioni siste-STELt 8, portabilni sistem za elktrorikording.

Pre godinu dana instalirana je i nova angio sala u suterenu, i novi stacionarni RTG aparat u pridzemlju.

U ovoj klinici se godišnje operiše više od 4.000 pacijenta iz cele Srbije. U njoj se rade sve neurohirurške procedure koje se rade u svetu, a na taj način je prestalo I slanje pacijenata u inostranstvo, koji su ranije išli na Gama nož, X- nož… Nabavkom X- noža osim tumora glave počeli smo da tretiramo i tumore druge lokalizacije.

Nakon višegodišnje pripreme i edukacije, stručnjaci Кlinike za neurohirurgiju uradili su samostalno 15 operacija DUBOКE MOŽDANE STIMULACIJE, uz prethodnu pripremu na pacijentima kojima je bila neophodna steretaksična biopsija. Najčešće kod pacijenta sa Parkinsonovom bolešću, distonijom. Ovi pacijenti su, da podsetimo, prethodno slati u SAD, Beč i Prag.

Najskorije dostignuće u stručnom polju je urađena operacija SDR- selektivna dorzalna rizotomija kod dece koja boluju od cerebralne paralize. Ovi pacijenti su slati u SAD i Tursku.

Tim ove klinike, stalno teži novim operativnim tehnikama, pa se s tim u vezi mlađi lekari šalju na edukaciju u inostrane centre, pored toga što posećuju I domaće interkliničke seminare.

Srpska neurohirurgija odavno je zaslužila svoje mesto na svetskoj mapi neurohirurgije.