Podnete krivične prijave protiv odgovornih lica

Na osnovu zapisnika RFZO o izvršenoj kontroli sprovođenja zaključenih ugovora KCS sa RFZO, u periodu od 1. januara 2010. do 5.novembra 2012. godine, iz KCS je republičkoj zdravstvenoj kasi fakturisano je kardioloških i kardiohiruških usluga u vrednosti od oko 2,2 miliona evra (217.402.020,00 dinara) saopštio je na današnjoj pres konferenciji direktor KCS prof. dr Miljko Ristić.


RFZO to osporava, jer su usluge rađene u radno vreme, a prikazane su kao da su rađene u dopunskom radu. Na osnovu toga, pravna služba KCS uputila je Javnom tužilaštvu krivične prijave protiv 15 odgovornih lica za koja je navedeno da su u tom periodu obavljali odgovorne dužnosti u KCS, uključujući i bivšeg direktora KCS, prof. dr Đorđa Bajeca, obavestio je novinare pomoćnik direktora KCS za nemedicinske poslove dipl.pravnik Jovan Atanasijević.

Prof. Ristić je naveo da je, kada je reč o radu koji se u to vreme obavljali stručnjaci sa Klinike za kardiohirurgiju KCS, koji su odlazili u KC Niš, u cilju osposobljavanja niških lekara i medicinskog osoblja za rad na kardiohirurgiju, ti lekari bili istovremeno plaćeni za rad na tri mesta: u KCS, na Medicinskom fakultetu u Beogradu i u KC Niš, sve u redovno radno vreme, što je, prema njegovoj oceni, kršenje važećih propisa. Kada je reč o kardiologiji, u pitanju su usluge interventne kardiologije: ugradnja stentova, ali i druge usluge, koje su mogle biti odrađene u radno vreme, a prikazivane su kao da su rađene u dopunskom radu, gde su usluge drugačije tarifirane.

Istražni organi će u daljem postupku detaljno utvrditi ko je sve odgovoran za nepoštovanje zakona i propisa, ali i zloupotrebu službenog položaja.

(Medija centar, 02.avgusta, 2013.)