Klinika za neurohirurgiju dobila novi mikroskop

Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije Telekom Srbija uručio je savremeni operacioni mikroskop Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Donirani mikroskop „Leica M525 F40“, koji poseduje video sistem i ima odlične mogućnosti uveličavanja biće od izuzetnog značaja u radu Klinike za neurohirugiju na zahtevnim operacijama, kojih se u ovoj ustanovi obavlja oko 2.500 godišnje.

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk istakao je da je obnavljanje i nabavka savremene opreme veoma važna stavka u unapređenju uslova, ali i rezultata lečenja: „ Naš cilj je da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Kao društveno odgovorna kompanija, Telekom Srbija nastoji da sprovodi akcije koje pomažu zajednici u najširem smislu. Verujem da će ova naša donacija doprineti radu Klinike za neurohirurgiju, koja godišnje pregleda i do 15 hiljada pacijenata i hospitalizuje između pet i šest hiljada bolesnika. Sasvim je izvesno da ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju sa Kliničkim centrom Srbije i ostalim ustanovama kojima je potrebna pomoć. Telekom Srbija je već obezbedio i besplatan IPTV u prostorijama javne namene za Klinički centar Srbije, Kliničko bolnički centar Zvezdara, Univerzitetsku dečiju kliniku Tiršova, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta dr. Vukan Čupić i Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju Sokobanjska i na taj način omogućio kvalitetniji i sadržajniji boravak pacijenata na putu ka izlečenju.“

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljko Ristić se zahvalio na donaciji kompaniji Telekom i napomenuo da ja ona i ranije donirala značajna sredstva Kliničkom centru kao i da se nada da će se ta saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

Direktor Klinike za neurohirurgiju, prof. dr sc. med. Miodrag Rakić istakao je važnost koju donacija kompanije Telekom Srbija ima za ovu ustanovu: „Velika mi je čast i zadovoljstvo da se zahvalim kompaniji Telekom na donaciji našoj Klinici, koja će u velikoj meri unaprediti rad naše ustanove i omogućiti da se pacijenti leče u boljim uslovima. Savremeni mikroskop koji smo dobili obezbediće izvođenje najsloženijih operacija u neurohirurgiji, olakšaće rad našim hirurzima i proširiti kapacitete naše ustanove, koja je referentna zdravstvena ustanova u oblasti neurohirugije i najveći neurohirurški centar ne samo u našoj zemlji, već i na Balkanu. Naši neurohirurzi dnevno urade između 10 i 12 izuzetno složenih operacija, koje, da bi bile uspešne, zahtevaju ne samo veliko znanje i veštinu, već i savremenu medicinsku opremu. Više od 90 odsto operativnih zahvata kod nas izvode se uz pomoć savremenih mikroskopa, tako da će ovaj, najnoviji koji smo dobili zahvaljujući razumevanju kompanije Telekom, doprineti da se naš rad podigne na viši nivo, a pacijenti dobiju kvalitetnu uslugu u što kraćem vremenskom roku.“

Neurohirurška klinika, inače, ima veliko iskustvo u primeni savremene dijagnostike bazirane na kompjuterskoj tehnologiji, koristi aparate za prikazivanje krvnih sudova mozga koji su potpuno automatizovani i poslednja su reč tehnike u svetu. Takođe, koristi i magnetnu rezonancu, radioizotopsku dijagnostiku, digitalnu angiografiju, najmodernije operativne mikroskope bez kojih je nezamisliv rad u hiruškim salama, jer se gotovo 90 odsto zdravstvenih problema pacijenata te klinike rešava hirurškim putem uz pomoć posebnih, visokospecijalizovanih mikroskopa.