Simpozijum „Bezbednost i zdravlje na radu u zdravstvu“

U Sava centru je juče otpočeo trodnevni simpozijum „Bezbednost i zdravlje na radu u zdravstvu“ u organizaciji Udruženja medicinskih sestara – tehničara Kliničkog centra Srbije „Sestrinstvo“ i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Republike Srbije a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a sve u okviru Evropske nedelje bezbednosti na radu.

Simpozijum je otvorio gospodin Zoran Kovačević, pomoćnik ministra zdravlja. Prepunoj Sali Sava centra obratili su se i Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, gospodin Oliver Hiler, ataše za rad i socijalna pitanja ambasade Republike Austrije u Beogradu, Dr Tanja Radosavljević, direktor Lekarske komore. Gospodin Dragan Šašić, direktor Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije, Zorica Milošević, predsednik Udruženja medicinskih sestara – tehničara Kliničkog centra Srbije „Sestrinstvo“.

Agencija za bezbednost i zdravlje na radu EU osnovana je od srtrane EU kako bi ispunila sve veće zahteve za podacima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Agencija se nalazi u Bilbau, Španija i zapošljava stučnjake iz ove oblasti i oblasti informacija i komunikacija. Cilj Agencije je da se unapredi život, odnosno bezbednost i zdravlje na radu, tako što se stimuliše razmena tehničkih, naučnih i ekonomskih informacija između svih onih koji su uključeni u oblast bezbednosti i zdravlja na radu. Ovo uključuje zaposlene, poslodavce, predstavnike za bezbednost i zdravlje na radu, stručnjake kako nacionalnih tako i tela EK.

Od 2000. godine, Agencija za bezbednost i zdravlje na radu EU, organizuje Kampanje «Zdrava radna mesta» (ranije poznate pod nazivom Evropska nedelja bezbednosti i zdravlja na radu). Kampanje su osnovni alati za podizanje svesti o pitanjima koja se tiču bezbednosti i zdravlja na radu kao i promocija ideje da je unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu dobro za poslovanje. Ova vrsta Kampanja je za sada najbrojnija na celom svetu.

Kampanja traje dve godine i uključuje stotine organizacija zemalja članica EU, zemalja EFTA, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. Agencija za bezbednost i zdravlje na radu EU čini da informacije, praktični vodiči i alate budu dostupni na više od 20 jezika EU. Takođe, Agencija obezbeđuje podršku različitim organizacijama koje žele da organizuju različite događaje na temu podizanje svesti.

Tema Kampanje 2012-2013 je “Radimo zajedno na prevenciji rizika”. Kampanja 2012-13 je fokusirana na prevenciju rizika, upravljanje rizicima, ohrabrivanju rukovodstva da aktivno učestvuje u smanjenju rizika i ohrabrivanju zaposlenih, njihovih predstavnika da rade sa rukovodstvom kako bi smanjili rizike.

Nedelja bezbednosti i zdravlja na radu održava se jednom godišnje u oktobru mesecu, sa fokusom na događaje iz ove oblasti i ona može da uključi treninge, konferencije, radionice, postere, filmove, foto takmičenje, kvizove, šeme za sugestije, advertajzing kampanje i pres konferencije.