Vantelesno oplođenje omogućeno za skoro 1.000 parova

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije (KCS) i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) potpisali su danas ugovor koji će omogućiti da se na godišnjem nivou udvostruči broj od oko 300 parova koji su uključeni u program ciklusa vantelesne oplodnje.

"Udvostručićemo kapacitete potpisivanjem poslovno-tehničke saradnje sa RFZO. Na taj način klinika će, uz odgovarajuće organizacione promene, značajno povećati mogućnosti da se u našoj ustanovi uvećaju kapaciteti za program vantelesnog oplođenja. Na osnovu strategijskih planova nadamo se da će od ove godine taj broj dostići i 1.000 ciklusa godišnje", rekao je direktor KGA KCS prof. dr Aleksandar Stefanovći, izražavajući posebno zadovoljstvo što se te mogućnosti otvaraju baš u godini kada Klinika za ginekolgiju i akušesrtvo KCS obeležava 90 godina svog postojanja. Napominjući da se ta klinika vantelesnom oplodnjom bavi od 1987. godine, on je naglasio da bi KGA svoje kapacitete za vantelesnu oplodnju trebalo sa oko 300 ciklusa godišnje da poveća najmanje dvostruko. Prema njegovim rečima, potreba za potpisivanjem ovog ugovora nametnula se kao posledica sve većeg broja parova koji traže pomoć za vantelesnu oplodnju.

Direktor RFZO prof. dr Momčilo Babić izjavio je da je današnje potpisivanje ugovora za Srbiju, ali i za njega lično, jedan od najznačajnijih događaja. “Potpisati ugovor kojim će RFZO finansirati 1.000 pokušaja vantelesne oplodnje, odnosno rođenje najmanje 400 novih beba u Srbiji tokom ove i naredne godine izuzetan je događaj”, rekao je Babić. Prema njegovim rečima, dupliranje kapaciteta za vantelesnu oplodnju KGA KCS praktično će značiti poništavanje liste čekanja za tu proceduru, jer se na njoj trenutno nalazi 430 parova.

Ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović poručila je da je opredeljenje Ministarstva na čijem je čelu da broj ciklusa za vantelesnu oplodnju ne bude mera kvaliteta rada neke institucije, već da to bude broj rođenih beba.“Mislimo da najveći broj beba treba da se rodi tamo gde su prostor, oprema i kadrovi na takvom nivou da, uz određenu finansijsku podršku i stručne planove, rezultira rođenjem beba. Smatramo da je KGA KCS zapravo mesto broj jedan za takve događaje”, rekla je prof. Đukić Dejanović. Ona je podsetila da je proteklih pet godina više od 6.000 parova upućeno na vantelesnu oplodnju i izrazila zadu ovoljstvo što će se taj broj povećati zbog udvostručenja kapaciteta KGA KCS.

Pomoćnik direktora KCS dr Zlatibor Lončar je izrazio zadovoljstvo što će stručnjaci KCS biti lideri u što će ubuduće sa svojim rezultatima i kvalitetom moći da postanu deo evtropske stručne porodice u oblasti VTO, da sa svojim rezultatima potvrde kvalitet usluga koje pružaju parova da se ostvare kao roditelji.

Načelnik odeljenja za VTO Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, prof. dr Ivan Tulić objasnio je da trenutno ovo odljenje ima samo jednu mebriološku radnu jedinicu, a da će realizacijom ugovora biti opremljene najmanje još jedan, čime će se ubrzati proces ulaska parova u proceduru VTO i povećati mogućnosti da se uspešnost VTO podigne na optimalni nivo. On je takođe ukazao i na to da se veliki broj specijalista usavrašava na našoj Klinici.

Od početka godine RFZO uputio je 1.229 parova na proces potpomognutog oplođenja u KGA KCS, GAK Narodni front, KC Vojvodine, KC Niš i ZC Valjevo, čiji su kapaciteti trenutno ograničeni na 1.460 parova.

Procenjena vrednost nabavke iznosi 210,6 miliona dinara.


(Medija centar KCS, 22.avgust, 2013.)