Večernje novosti: Pacijenti sa presađenom jetrom pušteni kućama

Pacijenti kojima je pre dve nedelje presađena jetra - Saša Milošević i Dragana Đoković Tmušić pušteni su na kućni oporavak i dobro se osećaju

BEOGRAD - Pacijenti kojima je pre nešto više od dve nedelje presađena jetra - Saša Milošević (37) iz Lučana i Dragana Đoković Tmušić (28) iz Beograda pušteni su kući, a danas su se sa njima, prilikom posete Urgentnom centru, sastali ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović i njen hrvatski kolega Rajko Ostijić.

Pacijenti kažu da se odlično osećaju, a Dragana planira i decu. Ona je na presađivanje čekala od 2000. godine, kada joj je dijagnostikovana ciroza jetre uzrokovana autoimunim hepatitisom.

Porodica je čak, kako navodi, počela da se priprema za prikupljanje novca kako bi transplantaciju uradila u Italiji, gde im je za intervenciju trebalo oko 120.000 evra. Dragana naglašava da se sada oseća dobro, da jedva čeka da prođe godinu dana od intervencije kako bi mogla da se ostvari i u ulozi majke.

U tome su je podržali i lekari iz Hrvatske, koji su operaciju izveli sa kolegama iz Srbije, i koji su joj rekli da imaju dosta pacijentkinja koje su posle transplantacije rodile decu.

Saša Milošević je rekao da boluje od Vilsonove bolesti i da mu je bolest nedavno dijagnostikovana. Imao je sreće da se brzo pojavi podudaran donor, a kako je reč o naslednoj bolesti ispitivanja se sada rade i njegovom bratu, ali i sinu.

Ministri su Urgentni centar posetili nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u Vladi Srbije, a koji predviđa saradnju dva ministarstva u oblasti stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, transplantacije organa, ali i programa prevencije i ranog otkrivanja karcinoma.

Ministarka Đukić Dejanović je objasnila da je izbor da poseti Urgentni centar pao jer ova ustanova ima impresivne rezultate, najstručnije i najkompetentnije obavlja svoj posao 24 sata, 365 dana u godini. Osim toga, kako je navela, nedavno je počeo u ovoj ustanovi da se radi program transplantacije jetre i za veoma kratko vreme urađene su čak dve intervencije i saradnji sa hrvatskim kolegama iz zdravstvene ustanove "Merkur" u Zagrebu.

Ministar Ostojić je čestitao lekarima i medicinskim sestrama Urgentnog centra na dobro obavljenom poslu, jer je kako kaže, veoma važno što su u roku od desetak dana sa kolegama iz Hrvatske uradili dve tranplantacije. "Danas pacijenti sa presađenim organima imaju sjajan kvalitet života. Ovo dvoje pacijenta se pridružilo grupi od milion pacijenata širom sveta koji žive i rade sa transplantiranim organima", naglasio je Ostojić.

On je dodao da se organizovanost zdravstva u jednoj državi ogleda kroz Hitnu medicinsku pomoć i kroz razvijenost programa transplantacije organa i da se kroz hitnu službu najbolje vidi stručnost, organizacija i odnos prema pacijentima, koji takođe igra važnu ulogu.

Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar je najavio da je dogovoreno da tokom narednih transplantacija jetre u Urgentnom centru u radu učestvuju i timovi iz Kliničkog centra Vojvodine i Niša. "Obučićemo ekipe i u ovim centrima, tako da kada imamo donora u Nišu ili Novom Sadu imamo spremne timove koji mogu da eksplantiraju (izvade) organ", naglasio je Lončar. On je dodao da će lekari iz Hrvatske i Srbije nastaviti saradnju i da će zajedno formirati tim za transplantaciju koji će raditi na razvoju ovog programa u zemljama u regionu, pre svega Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Republici Srpskoj.

Osim ministara zdravlja iz Srbije i Hravske u delegaciji su bili i državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Vladimir Đukić, pomoćnica ministra zdravlja Hrvatske Mirela Bušić i vođa transplantacionog tima u Klinici "Merkur" Branislav Kocman.

Delegacija je osim pacijenata kojima je urađena transplantacija obišla i dvadesetpetogodišnju pacijentkinju koja čeka na transplantaciju zbog autoimunog hepatitisa.

U Kliničkom centru Srbije na transplantaciju jetre čeka 40 do 50 pacijenata, precizan broj se ne zna jer se liste još uvek revidiraju.