Tanjug: Groznica Zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila, koji prenose komarci, potvrđen je kod devet pacijenata koji leže na infektivnim klinikama u Srbiji, rečeno je Tanjugu u Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak gde senalazi referentna laboratorija.

Dobili smo 86 materijala na analizu od 52 pacijenta iz cele Srbije i kod devet pacijenata je potvrđen virus Zapadnog Nila kažu u ovoj ustanovi. Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije prof. Dragan Delić navodi da je u ovoj ustanovi virus laboratorijski potvrđen kod četiri pacijenta. On je objasnio da su svi pacijenti kod kojih je virus potvrđen iz Beograda, stariji su od 60 godina, imaju neko hronično oboljenje i kod njih su se, kao komplikacija infekcije, javili meningitis i encefalitis, upala moždanih ovojnica i mozga. Upala mozga je teška infekcije, za koju ne postoji određena terapija.

Zbog toga je prethodne godine bilo i smrtnih ishoda ove bolesti, kazao je prof. Delić. On je naglasio i da se očekivalo da se bolest pojavi, jer jer virus prošle godine registrovan na ovom podneblju, ističući da to nije ništa neobično. Na svu sreću, prema njegovim rečima, kod oko 80 odsto inficiranih bolest protiče bez simptoma dok ostatak ima blagu kliničku sliku. Komplikacije sa javljaju kod malog broja pacijenata, obično starijih ljudi sa nekim hroničnim oboljenjem.

Samo u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS odvirusa Zapadnog Nila prošle godine je lečeno 58 pacijenata, njih deset je umrlo. Ova infektivna bolest prvi put je registrovana u Ugandi 1937. godine, a tropske vrućine, migracija stanovništva, doneli su je i unaše krajeve prvi put 2012. godine.

( Tanjug, 27.juli, 2013.)