Rezistentna arterijska hipertenzija - lečenje renalnom denervacijom

U Sali za kateterizaciju srca, na I spratu Poliklinike KCS održana je mini radionica posvećena lečenju rezistentne hipertenzije invazivnim putem metodom renalne denervacije, u čijem radu je učestvovao vodeći evropski stručnjak iz ove oblasti - Felix Mahfoud, Department of Internal Medicine III - Cardiology, Angiology, and Intensive Care, Saarland University Hospital, Homburg/Saar, Germany (Vice-Chairman Working Group “Heart and Kidney” German Society of Cardiology and German Society of Nephrology, Nucleus member of the Working Group on Interventional Treatment of Hypertension of the ESH)

Na konferenciji za štampu održane tim povodom govorili su prof. Miljko Ristic, Dr Felix Mahfoud (Homburg/Saar, DE), prof. Goran Stanković, prof. Vesna Stojanov i doc. Arsen Ristić.

REZISTENTNA ARTERIJSKA HIPERTENZIJA - LEČENJE RENALNOM DENERVACIJOM

Hipertenzija (povišen arterijski krvni pritisak) je najmasovnija nezarazna bolest u svetu od koje boluje oko milijardu ljudi (26% odraslog svetskog stanovništva i 46.5% odraslog stanovništva u Srbiji, starijeg od 25 godina).


Hipertenzija predstavlja najznačajniji faktor rizika za nastanak aterosklerotskih promena na krvnim sudovima, najčešce na arterijama mozga i srca. Među pacijentima koji dožive infarkt srca ili mozga 70% ima hipertenziju. Takođe, hipertenzija povećava i rizik od nastanka srčane slabosti, aneurizme aorte, hronične slabosti bubrega i demencije. Uz korekciju životnih navika i upotrebu lekova za smanjenje povišenog krvnog pritiska, najveći broj pacijenata ukoliko se pridržava propisane terapije može kontrolisati vrednosti krvnog pritiska. Međutim, jedan broj pacijenata i pored adekvatne terapije u odgovarajućoj dozi, uz upotrebu tri ili više lekova ne može držati pod kontrolom vrednosti krvnog pritiska u granicama normalnog, kada govorimo o rezistentnoj hipertenziji.

Renalna denervacija (smanjenje nervne simpaticke aktivnosti bubrega) je procedura koja ima za cilj redukciju vrednosti krvnog pritiska kod pacijenata sa rezistentnom hipertenzijom. Sama procedura je invanzivna, sprovodi se u posebno opremljenim interventnim salama, a cilj je da se putem smanjenja aktivnosti nadražajnih nerava bubrega smanji stvaranje faktora koji utiču na povećanje arterijskog krvnog pritiska. Procedura se izvodi uvođenjem katetera u bubrežnu arteriju i propuštanjem struje na tačno određenim mestima u arteriji čime se postiže smanjenje nervne aktivnosti. Kako je procedura invazivna postoje strogi, jasno određeni kriterijumi koji moraju biti ispunjeni da bi pacijent mogao biti lečen na ovaj način.

U Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije će od novembra 2014. godine renalna denervacija biti uvedena u redovnu kliničku praksu za lečenje pacijenata sa najtežim oblikom hipertenzije.