Urgentni centar Kliničkog centra Srbije dobio je vrednu opremu na korišćenje

Urgentni centar Kliničkog centra Srbije dobio je danas vrednu opremu na korišćenje za period dok traje sezona gripa. U pitanju su dva Cardiohelp aparata renomiranog proizvođača kompanije Make, koji se koriste kod pacijenata obolelih od najozbiljinijih oblika gripa.
- Ovih dana imamo porast broja pacijenata sa oboljenjima respiratornog trakta uzrokovanih virusom H1n1 i u nekim slučajevima to su veoma teški pacijenti, koji zahtevaju intenzivnu terapiju i intenzivnu negu, kao i najmodernije aparate kako bi preživeli. Urgentni centar je opremljen sa većinom aparata koji su potrebni tim pacijetima, a zahvaljujemo se Ministarstvu zdravlja i kompaniji Make što su zajednički našli mogućnost da naša ustanova dobije na korišćenje i ova dva aparata za najteže pacijente. Nadam se da ih nećemo koristiti, što znači da neće biti toliko teških pacijenata, ali ako bude prilike da se koriste znaćemo kako da ih upotrebimo na dobro naših pacijenata, istakao je zamenik direktora Urganetnog centra Dušan Jovanović.

Cardiohelp je pogodan za primenu u celom nizu patoloških stanja koja ugrožavaju život a teško ih je ili nemoguće lečiti konvencionalnim metodama. Minijaturizacija aparata tako pruža mogućnost jednostavnog unutarbolničkog ili međubolničkog transporta bolesnika, a takođe i primenu na terenu van medicinskih ustanova.

- Radi se o aparatu koji je rezervisan za najteže pacijente sa najtežim komplikacijama respiratornih infekcija, a prvenstveno u ovom trenutku to su pacijenti kod kojih konvencionalni načini lečenja ne daju rezultate i kojima ovaj aparat praktično pruža šansu za preživljavanje. Suština aparata je da se krv tog pacijenta oksigenira, odnosno snabdeva kiseonikom van organizma i oslobađa od ugljen dioksida i zatim takva vraća pacijentu, čija pluća su gotovo bez funkcije, tako da do sada nismo imali ovaj aparat u Urgentnom centru, naglasila je anestiozolog Nataša Petrović, šef anestezije Urgentnog centra,

- Kada su se u poslednjih dve sedmice dešavali slučajevi sa pacijentima koji su nažalost preminuli, mi smo kao firma osetili potrebu da budemo uz građane Srbije i da pomognemo i damo dva aparata Urgentnom centru na raspolaganje dok taj period ne prođe da bi mogli ti najteži slučajevi da budu adekvatno zbrinuti. Uz to, i kliničku i tehničku podršku imamo hirurge i anesteziologe koji su na ovim aparatima radili i stoje na raspolaganju, jer hoćemo da pomognemo, rekao je generalni direktor komplanije Make za jugoistočnu Evropu Saša Pozder.